"Vaihdevuodet" olivatkin suolistosyöpä – Carlan, 36, ensioireet yllättivät jopa lääkärin

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
KATSO MYÖS: Tällaisia ovat suolistosyövän oireet.

36-vuotias brittinainen oletti kärsivänsä varhaisista vaihdevuosista. Oireiden taustalta kuitenkin löytyi suolistosyöpä.

36-vuotias brittinainen luuli hengästymistä ja muita erikoisia oireita merkiksi menopaussista. Carla Mitchelliltä kuitenkin löytyi sekä syöpä että sille altistava geeni, kertoo Insider

Oletti kärsivänsä menopaussista

Tammikuussa 2021 Mitchell alkoi kärsiä omituisista oireista: hänen sykkeensä nopeutui, jalkoja särki ja portaiden kiipeäminen aiheutti hengästymistä.

– Huomasin suolistoni toiminnan muuttuvan ja minulla oli vatsakipua, joka herätti öisin, Mitchell kirjoitti brittiläisen syöpäjärjestön sivuilla.

Mitchell oletti oireiden johtuvan menopaussista, joka yleensä alkaa neljänkymmenen ikävuoden korvilla. Naisen lääkärikin yllättyi syövän ensioireita.

– Oireet olisivat voineet syövän sijaan olla vaikka mitä, ja lääkärini ajatteli aluksi samoin.

Oireiden syy oli suolistosyöpä

Mitchelliltä kuitenkin löytyi myös anemia. Hänet lähetettiin varmuuden vuoksi paksusuolen tähystykseen – onneksi. Mitchelliltä löytyi tutkimuksessa suolistosyöpä.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

Leikkauksessa Mitchelliltä poistettiin paitsi syöpä ja imusolmukkeita myös kolmasosa suolistosta. Leikkauksen jäkeen Mitchell tarvitsi vielä kemoterapiaa, sillä syöpä oli levinnyt imusolmukkeisiin.

Suolistosyöpien esiintyvyys on yli kaksinkertaistunut myös Suomessa 20 vuodessa.

Hoito onnistui ja tauti on nyt remissiossa. Mitchell kuitenkin käy säännöllisissä tutkimuksissa viiden vuoden ajan ja vuosittaisissa paksusuolen tähystyksissä koko loppuelämänsä.

"Haluan poistaa stigman, jonka mukaan suolistosyöpä on vanhojen ihmisten tauti"

Mitchellin mukaan hän on taudin toteamisen jälkeen muuttunut paljon henkisesti.

– Olen kokenut tunteita, joihin en tiennyt olevani kykenevä. Jokainen päivä tuo uusia ajatuksia, tunteita ja ahdistusta, hän myöntää.

Huhtikuussa 2022 Mitchellille selvisi, että hänellä on perinnöllinen Lynchin oireyhtymä, joka lisää joidenkin syöpien todennäköisyyttä. Mitchell haluaakin nyt jakaa tietoa suolistosyövän ensimerkeistä.

– Haluan poistaa stigman, jonka mukaan suolistosyöpä on vanhojen ihmisten tauti, Mitchell kertoi Insiderille.

Katso myös: Suolistosyöpien määrä on rajussa kasvussa myös Suomessa 

Suolistosyöpien määrä rajussa kasvussa - seulonnasta haetaan apua 8:09
Seulonnasta haetaan apua suolistosyöpien aikaisempaan löytymiseen.

Lue myös:

    Uusimmat