UV-valo voisi estää painonnousua – auringonpalvontaan ei silti syytä ryhtyä

Miten suojaudut arjen askereissa UV-säteilyltä? 9:05
KATSO MYÖS: Auringon UV-säteily lisää ihosyövän riskiä – näin suojaudut!

UV-säteily voisi estää painonnousua, mutta selvitettävää on vielä paljon. 

UV-säteilyn haitat ovat hyvin tiedossa, mutta valosta voi olla myös etuja. Journal of Investigative Dermatology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ultraviolettivalo voisi estää painonnousua.

Liika altistus UV-säteille lisää esimerkiksi auringonpolttamien ja ihosyövän riskiä. Tutkijoiden mukaan UV-altistus kuitenkin rajoitti painonnousua hiirikokeissa.

– Vaikka UV-säteet eivät pääse iholta suoraan kiinni ihonalaiseen rasvaan, ne voivat säädellä ihonalaisen rasvan aineenvaihduntaa, tutkijat kuvailevat.

Hiirten paino ei kokeissa noussut

Tutkijoiden mukaan UV-säteille säännöllisesti altistuneiden hiirten ruokahalua säätelevän hormonin eritys lisääntyi. Hiiret olivat syöneet joko tavanomaista tai korkearasvaista ruokaa. UV-valon vaikutuksesta huolimatta niiden paino ei kuitenkaan noussut.

Tutkijoiden mukaan UV-valo näyttäisikin myös estävän painonnousua lisäämällä noradrenaliinin tuotantoa. Noradrenaliini lisäsi energiankulutusta, mikä esti painon kertymisen.

– Tutkimus osoittaa, ettei UV-altistuminen vaikuta vain ihoon, vaan sillä on myös syvällinen rooli kehon energia-aineenvaihdunnassa ja homeostaasiprosesseissa, tutkimustiimiä johtanut Jin Ho Chung kuvailee tiedotteessa.

Homeostaasi on elimistön sisäinen tasapaino. Jin Ho Chungin mukaan esimerkiksi UV-altistuksen pitkäaikaisvaikutuksia ja turvallisuustekijöitä olisi kuitenkin tärkeää tutkia lisää.

Toiveena kehittää "strategioita, jotka jäljittelevät UV-säteilyn vaikutuksia"

Koska UV-altistus muun muassa aiheuttaa ihosyöpää, on suositeltavaa minimoida se ja suojata iho vaattein ja aurinkosuojatuottein. 

– Tämän [riskien] vuoksi tutkimusryhmämme aikoo suorittaa seurantatutkimuksia, jotta voisimme kehitellä uusia strategioita, jotka jäljittelevät UV-säteilyn vaikutuksia liikalihavuuteen ja aineenvaihdunnan säätelyyn, kuvaa tutkimusta tehnyt Dong Hun Lee.

Aurinkoa ei siis tule lähteä palvomaan vain tutkimustulokseen pohjaten.

Mikäli UV-säteilyn painonnousua ehkäisevä mekanismi onnistuttaisiin selvittämään, sen avulla voisi mahdollisesti tuottaa uusia tapoja säädellä ruokavaliota ja pudottaa painoa. 

Katso myös: Ihosyövän hälytysmerkit – lääkäri kumoaa yleisen harhaluulon

Ihosyövän hälytysmerkit – lääkäri kumoaa yleisen harhaluulon:"Vain 20 prosenttia niistä syntyy luomeen" 0:38
HUS Syöpäkeskuksen ylilääkäri Micaela Hernberg listaa ihosyövän oireet, joiden takia kannattaa mennä näytille.

Lue myös:

    Uusimmat