Parantaako auringonvalo ihosairauksia? Asiantuntijan syynissä neljä väitettä auringosta

Auringonvalo auttaa usein ihosairauksista kärsiviä, mutta liiallinen auringossa oleilu voi kostautua myöhemmin. Psoriasisliiton asiantuntija, Psorilinjan sairaanhoitaja Kristiina Rautio vastaa neljään auringonvaloa koskevaan väitteiseen.

Katso yllä olevalta videolta, millaisista luomista ei tarvitse huolestua.

1. ”Tarvitsemme aurinkoa D-vitamiinin saannin turvaamiseksi.”

Riittävä D-vitamiinin saanti on tärkeää muun muassa luuston ja hampaiden terveydelle. Auringonvalon vaikutuksesta ihossa syntyy D-vitamiinia.

Auringonvaloa tarvitaan kuitenkin D-vitamiinin muodostuksen käynnistämiseksi niin vähän, ettei aurinkoa tarvitse sen vuoksi erityisesti ”ottaa”. Kesällä jo noin 15 minuutin aikana käsivarsille saatu auringonvalo riittää ylläpitämään elimistön D-vitamiinitasoa.

Toisaalta D-vitamiinivarastot tyhjenevät jo alkusyksystä huolimatta siitä, miten kauan auringossa on kesällä oleillut.

2. ”Rusketus on terveen ihon merkki.”

Ruskettuminen kertoo itse asiassa ihon pyrkimyksestä suojautua auringon haitallisen UV-säteilyn vahingollisilta vaikutuksilta. Rusketus suojaa kuitenkin ihoa vain osittain. Liiallinen auringossa oleilu aiheuttaa vähitellen ihovaurioita ja muun muassa kiihdyttää ihon vanhenemista.

3. ”Auringonvalo parantaa ihosairauksia.”

Aurinko ei paranna kroonisia ihosairauksia, mutta esimerkiksi psoriasisihottuma yleensä lievittyy auringossa, koska UV-säteily lievittää tulehdusta ihossa.

Toistuva UV-säteilyn liiallinen määrä ja palaminen altistavat erilaisille ihosyöville ja niiden esiasteille.

Iho muistaa elinaikana kertyneen UV-säteilyn määrän. Lasten ja nuorten ihon suojaaminen toistuvilta palamisilta voi vähentää aikuisiän ihosyöpäriskiä.

4. ”Auringonsuojavoide riittää suojaksi säässä kuin säässä.”

Paras tapa välttää liiallista auringonvaloa on pysyä poissa auringosta keskellä päivää, Suomessa kello 11–15. Jos tämä ei ole mahdollista, kannattaa iho suojata peittävillä vaatteilla.

Jos kaikkia ihoalueita ei pysty suojaamaan vaatteilla, on syytä käyttää suojavoidetta. Aurinkovoiteessa tulee olla sekä UVB- että UVA-suoja.

UVB-suoja ilmoitetaan suojakertoimena (SPF), jonka tulisi olla vähintään 30.  Iholtaan herkästi palavien kannattaa valita auringonsuojavoide, jossa on korkea 50+ suojakerroin.

Lähes poikkeuksetta suojavoidetta levitetään yleensä liian ohuelti. Suojavoide suojaa vain, jos sitä levitetään reilu, näkyvä kerros.

Lähde: Psoriasisliitto

Lue myös:

    Uusimmat