Pauliina pudotti 60 kiloa vuodessa – painonhallintalääkäri kertoo, millainen dieetti onnistuu: "Varoituskellojen pitää soida, jos..."

Hittidieettejä markkinoidaan ympäristöystävällisyydellä –  mistä erottaa humpuukin? 9:53
Hittidieetit trendaavat esimerkiksi TikTokissa, mutta mistä tietää, että saa rahoilleen vastinetta?

Hittidieetit trendaavat TikTokissa, mutta toimivatko ne? Painonhallintalääkäri kertoo pysyvän painonhallinnan salaisuudet.

Syö kaksi viikkoa pelkästään prosessoimatonta ruokaa. Syö kestävän kehityksen ehdoilla tuotettua ruokaa, ja laihdu! Hittidieetit trendaavat esimerkiksi TikTokissa. Yksi nosteessa olevista ilmiöistä on ympäristöystävällisyys, mutta mistä tietää, saako dieetistä rahoilleen vastinetta?

– Tämä on hyvä kysymys, että miten erottaa humpuukit tieteellisistä. Totta kai varoituskellojen pitää soida, jos luvataan liikoja: liian nopeasti, liian paljon, painonhallintalääkäri André Heikius Painoklinikka.fistä totesi Viiden jälkeen -haastattelussa.

Lääkäri ei puhuisi epäterveellisistä ruoista: "Kokonaisuus on se, joka ratkaisee"

Kursseja voi ostaa verkosta ja somen kautta. Silloin työn saattaa joutua tekemään yksin eikä ketään tarvitse tavata. Heikiuksen mukaan onnistuneissa ruokavaliomuutoksissa suuri merkitys kuitenkin on tuella.

– Haluaisin pikkuisen hillitä epäterveellisen ja terveellisenkin ruoan käyttämistä sanoina. Kokonaisuus on se, joka ratkaisee, Heikius muistuttaa.

Ekologiseksi mainostaminen ei myöskään tee dieetistä terveellistä.

– Siellä voi olla sokerisisältö tai tyydyttyneen rasvan sisältö kovin korkealla tasolla. Se ei välttämättä ole hyvä. Yksilöllisyys olisi tärkeä juttu, että oppii tunnistamaan oman tilanteen ja oman tarpeen, Heikius sanoo.

Vuoden aikana 60 kiloa pudottanut Pauliina on elänyt jo viitisen vuotta ketogeenisellä dieetillä ja pätkäpaastolla, miten se sujuu ja millaisia vaikutukset ovat olleet? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Jatkuva laihduttaminenkaan ei kannata. Paras ruokavalio on sellainen, jota pystyy ylläpitämään.

– Ja ehkä jättää dieetit, jos huomaa, että on aina seurannut pikadieettejä eivätkä ne ole tuottaneet tuloksia tähänkään saakka.

– Loppuviimeksi pysyvyys tulee siitä, että muutokset ovat sellaisia, että pystyy ylläpitämään niitä ja ne tuntuvat hyviltä, Heikius sanoo.

Jojolaihduttelu on rankka tie

Elämäntilannekin vaikuttaa. Jos elämä on valmiiksi kovin kiireistä, kireä ruokavalio ei välttämättä onnistu.

– Tässä on yksilöllisiä eroja ja ne pitäisi pystyä tunnistamaan, jotta onnistuu pitkäaikaisesti.

Pikadieettien ongelma on, että kilot saattavat tulla takaisin. Jojolaihduttelu on rankka tie

– Tiedämme, että pikadieetit, jos ne alkavat ahdistaa, voivat tuoda epäterveellistä syömiskäyttäytymistä, aiheuttaa syömishäiriöitäkin ihmiselle, Heikius muistuttaa.

Voiko ympäristöystävällisyyden ja painonhallinnan yhdistää? Katso koko haastattelu jutun alusta.

Lue myös:

    Uusimmat