Miksi paino jojoilee? Ylilääkäri kertoo, mistä kierre johtuu

Mikä avuksi, kun paino jojoilee? 8:05
Miksi paino jojoilee? Ylilääkäri vastaa

Painon jojoilu johtuu paitsi kehollisista muutoksista, myös liiasta kiireestä. Esimerkiksi sydämen ja verisuonten terveydelle painon sahaaminen on haitallista. 

Arvion mukaan miljoona suomalaista laihduttaa joka vuosi. Kilot kuitenkin yleensä palaavat. Moni onnistuukin tavallaan laihtumaan useita kertoja elämässään, mutta lihoo kuitenkin aina takaisin. 

– Painon jojoiluun voi olla monta syytä, Painoklinikka.fin ylilääkäri Andre Heikius kuvailee Huomenta Suomessa.

Esimerkiksi aineenvaihdunta liittyy oleellisena osana painonhallintaan.

– Kun painoa pudotetaan, aineenvaihdunta muuttuu. On vaikeampaa polttaa kaloreita. Toinen syy liittyy hormonaalisiin muutoksiin. Meissä on nälkä- ja kylläisyyshormoneja, leptiiniä ja greliiniä esimerkiksi. Näiden tasapainossa saattaa syntyä liikehdintää.

Unohda kiire: Paino ei saisi pudota liian nopeasti

Fyysisten "jojoilusyiden" rinnalle Heikius kuitenkin nostaisi kiireen ja tulosten hamuamisen. Moni yksinkertaisesti haluaa laihtua nopeasti. 

– Kun haetaan liian nopeasti painonpudotusta esimerkiksi laihdutuskuurien ja dieettien avulla, tässä piilee vaara, että mennään liian nopeasti alas [painossa] ehkä vähän väärin, itselle epäsopivin keinoin, Heikius kuvaa.

– Se aiheuttaa usein sen, että elintapamuutoksissa on vaikeaa pysyä, tulee muita ongelmia vastaan ja paino alkaa taas nousta. Silloin se jojottelukierre onkin aika valmis.

Esimerkiksi sydämen ja verisuonten terveydelle painon sahaaminen on Heikiuksen mukaan haitallista. 

– Myös maksa lähtee herkästi rasvoittumaan nopeista painonnousuista. 

"Psykologisesti todella raastavaa huomata, että taas jälleen kerran ollaan tässä"

Kehollisten haittojen rinnalle nousevat henkiset, laihdutuksen epäonnistumisen aiheuttamat ongelmat. Heikius muistuttaa, että lihavuus on sairaus.

– Onhan se psykologisesti todella raastavaa huomata, että taas jälleen kerran ollaan tässä. Painotan, että lihavuus ei ole yhtään sen enempää itse aiheutettu tila kuin moni muukaan. Tämä on juuri se syy, miksi se on vaikeaa, Heikius kuvailee.

Miksi neuvo "syöt vain vähemmän" ei toimi? Millainen vinkki sitten toimisi? Katso keskustelu yllä olevalta videolta.

Katso myös: Mia sai terveytensä takaisin lihavuusleikkauksella – pudottanut yli 60 kiloa

Mia sai terveytensä takaisin lihavuusleikkauksella 8:25
Mia Raassina kertoo saaneensa terveytensä takaisin lihavuusleikkauksella. 

Lue myös:

    Uusimmat