Uusi tutkimus: Tämän ikävuoden jälkeen kuolemanriski ei enää kasva

Pitkäikäisiä italialaisia analysoineen tutkimuksen mukaan riski kuolemaan tasaantuu ihmisen täytettyä 105 vuotta. Sen jälkeen seuraavan syntymäpäivän näkeminen muuttuu arpapeliksi, jossa joka toinen voittaa.

Yllä olevalla videolla esittäytyy kenties maailman vanhin tubetähti!

Science-tiedelehdessä julkaistu tutkimus viittaa siihen, että hyvin pitkään eläneiden ihmisten riski kuolemaan tasaantuu vuosien kertyessä riittävissä määrin.

Riski kuolemaan alkaa nousta ihmisen täytettyä 40. Tuoreen tutkimuksen mukaan riski kasvaa aina 90-ikävuoteen asti, mutta tasaantuu sen jälkeen.

Lähes 4000 pitkäikäistä italialaista analysoinut tutkimus toteaa, että kohonnut riski välittömään kuolemaan kasvaa 105 ikävuoteen saakka. Sen jälkeen mahdollisuus nähdä seuraava syntymäpäivänsä on karkeasti puolet. Tutkimuksen mukaan kuoleman todennäköisyys ei tästä enää iän myötä kasva.

– Keräämämme tieto kertoo, ettei ihmiselämälle ole näkyvissä takarajaa. Hyvin harva meistä pääsee tuollaiseen ikään, mutta se tosiasia, ettei kuolleisuusluku nouse ikuisesti, antaa meille toivoa, että entistä useampi selviää yli 80- ja 90-ikävuoden. Tämä on arvokas ja kannustava löytö, sanoi tutkimusta tehnyt Kalifornian yliopiston väestö- ja tilastotieteen professori Kenneth Wachter.

Vanhin tiedetty ihminen, ranskatar Jeanne Calment, kuoli vuonna 1997 ehdittyään elää 122 vuotta.

Riski kuolemaan kasvaa, kunnes tasaantuu

Kesäkuun lopussa julkaistussa tutkimuksessa huomattiin, että 90 vuotta täyttäneillä italialaisnaisilla oli 15 prosentin riski kuolla vuoden sisällä. Jos he selvisivät 95-vuotiaiksi, kuolemanriski kasvoi 24 prosenttiin.

Riski kuolemaan jatkoi kasvuaan, kunnes ikää oli kertynyt 105 vuotta. Tämän jälkeen todennäköisyys kuolla vuoden sisällä tasaantui, ja todennäköisyys nähdä seuraava syntymäpäivänsä oli karkeasti puolet.

– Kuolemanriski 105-vuotiaana on hyvin korkea, mutta seuraavana vuonna se ei ole korkeampi. Jokaisena vuotena ihmisen riski kuolla on sama, ja jokainen vuosi henkilö voi olla se, joka voittaa kolikon heitossa, kommentoi kanadalaisen McGill-yliopiston kehitysbiologian rehtori Siegfried Hekimi tutkimusta Medical Xpress -sivustolle.

Hekimi tosin myös toteaa, ettei tutkijoiden aineisto ole tarpeeksi kattava vedenpitävien johtopäätösten tekemiseksi.

Kovin moni ei elä yli 105-vuotiaaksi

Phys.org-sivuston haastattelema Illinoisin yliopiston epidemiologi S. Jay Olshansky puolestaan on sitä mieltä, ettei uusi tutkimus kerro ikuisen elämän mahdollisuudesta vaan nimenomaan maksimi-iästä.

Jos joka toinen yli 105-vuotias kuolee joka vuosi, ei tästä marginaalisesta joukosta ole montaa jäljellä vuosikymmenen jälkeen.

– Ihmiskehoja ei ole suunniteltu pitkäaikaiseen käyttöön. Kun onnistumme pääsemään kehomme kanssa seuraavalle vuosisadalle, ikään liittyvät taudit kasaantuvat, Olshansky sanoi.

***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja