Upporikas Thaimaan kuningas viihtyy Saksassa paremmin kuin kotimaassaan – lehti: Asumiseen liittyviä maksuja rästissä yli 400 000 euroa

Thaimaan kuninkaan hääseremoniassa morsian makaa osan ajasta lattialla 2:58
Thaimaan kuningas avioitui neljännen kerran keväällä 2019 - tällainen oli hulppea hääseremonia

Thaimaan kuninkaan toimet närkästyttävät Saksassa. Kohukuninkaan väitetään kiertäneen maassa perintöveroa ja jättäneen myös huvilaansa liittyviä maksuja maksamatta yli 400 000 euron edestä.

Upporikas Thaimaan kuningas Rama X kohautti keväällä 2020, kun tämä pakeni kesken koronakriisin Saksaan. Kuningas vuokrasi omaan käyttöönsä alppikaupunki Garmisch-Partenkirchenissä sijaitsevan ylellisen kylpylähotellin, missä tämän kerrottiin huvittelevan 20 naisen haareminsa kanssa.

Kummallisista tempauksistaan tunnettu ja ulkomailla myös "playboy-kuninkaaksi" tituleerattu Maha Vajiralongkorn, 69, ei ole saavuttanut suurta suosiota kansan keskuudessa sen jälkeen, kun hän astui valtaan hyvin pidetyn isänsä kuningas Bhumibolin kuoltua. Närää on aiheuttanut kansalaisten keskuudessa myös 40 miljardin dollarin suuruiseksi arvioitu omaisuus.

Maha Vajiralongkorn vietti paljon aikaa ulkomailla ollessaan vielä Thaimaan kruununprinssi. Deutsche Wellen mukaan vuonna 2016 hallitsijaksi noussut ja sittemmin nimen Rama X saanut kuningas on viihtynyt vuodesta 2007 lähtien erityisen paljon juuri Saksassa. Kuninkaalla on Baijerin osavaltiossa myös järvenrantahuvila, joka sijaitsee Tutzingin kaupungissa. Lisäksi kuninkaan 16-vuotiaan pojan on kerrottu asuvan ja käyvän koulua samoilla seuduilla. 

Kuninkaan huvilassa on saksalaislehti Bildin tietojen mukaan 1400 neliötä ja ainakin 15 huonetta. Se sijaitsee yli 5600 neliömetrin tontilla. 

Kuningas sai huutia kotimaassaan viime vuoden puolella siitä, että hän viettää enemmän aikaa Saksassa kuin Bangkokissa. Monia mielenosoittajia on Deutsche Wellen mukaan närkästyttänyt se, että kuningas hallitsee maataan ulkomailta käsin. Myös Daily Beast -sivusto kertoi syksyllä, että kuninkaan on väitetty jopa panneen kuolemantuomioita täytäntöön Saksassa sijaitsevasta luksushotellista käsin sekä lähettäneen lukuisia kirjeitä valtionpäämiehille.

Aihe on puhuttanut myös saksalaispoliitikkojen keskuudessa. Esiin on noussut muun muassa se, että kuningas on oleillut Saksassa yksityishenkilölle tarkoitetulla viisumilla, vaikka hänellä on myös diplomaattistatus. Myös Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoi viime syksynä, ettei Thaimaata tulisi hallita Saksasta käsin.

Tänä kesänä on käynyt ilmi, että saksalaisilla on myös toinen syy olla närkästyneitä Maha Vajiralongkornin toiminnasta. Saksalaislehti Bild nimittäin uutisoi heinäkuussa, ettei kuningas ole maksanut Baijerissa sijaitsevaan Villa Stolberg -nimiseen huvilaansa liittyviä kuukausittaisia maksuja neljään vuoteen.

Lehden mukaan kuningas olisi kerryttänyt velkaa Tutzingin kaupungille yli 100 000 euroa vuodessa, eli pian jo yli 400 000 euroa. Saksan lakien mukaan samat säännöt koskevat myös kuningasta – jonka Bild tosin kertoo aiemmin kiertäneen maassa myös perintöveroa massiivisten rahasummien edestä, kun hänen isänsä kuningas Bhumibol menehtyi vuonna 2016.

Tuolloin hänen kerrotaan määritelleen huvilansa Thaimaan lähetystöksi käsin kirjoitetulla paperilapulla, joka ripustettiin talon portille, jotta sitä ei luokiteltaisi asuinkäytössä olevaksi rakennukseksi. Sekä Bild että Daily Beast kertovat, että  kuningas olisi jättänyt maksamatta perintöveroa peräti kolme miljardin euron edestä.

Bildin haastatteleman lakimiehen mukaan Saksan verottaja voi vaatia, että kuninkaan saksalaiset ja eurooppalaiset tilit voidaan jäädyttää, mikäli tämä ei maksa velkojaan. Myös muun omaisuuden, kuten autojen ja kiinteistöjen ulosmittaus on lakimiehen mukaan mahdollista.

Lue myös:

    Uusimmat