Haareminsa kanssa hurvittelevalla Thaimaan kohukuninkaalla on julkisuudelta varjeltu poika Saksassa – 15-vuotiaan kruununperillisen tarina on traaginen

Thaimaan kuninkaan hääseremoniassa morsian makaa osan ajasta lattialla 2:58
Thaimaan kuningas Rama X avioitui nykyisen puolisonsa kanssa näyttävin menoin toukokuussa 2019

Thaimaan kuninkaan Rama X:n 15-vuotias poika on maansa kruununperijä, joka elää Saksassa eristyksissä perheestään.

Koronaviruspandemian puhjetessa maailmalla nousi kohu, kun Thaimaan kuningas Maha Vajiralongkorn, tunnettu myös nimellä Rama X, jätti maansa kriisin keskelle ja suuntasi noin 20 naisesta koostuvan haareminsa kanssa Etelä-Saksaan.

Kuningas on viettänyt omaa karanteeniaan linnoittautuneena naisineen Garmisch-Partenkirchenin idyllisessä alppikaupungissa sijaitsevaan luksushotelliin.

Saksalaislehdistö nosti hiljattain esille, että myös Thaimaan tuleva kruununperijä oleskelee Etelä-Saksassa, itse asiassa vain noin 60 kilometrin päässä 67-vuotiaan isänsä hurvittelupaikasta.

Isä ei kuitenkaan asiasta uutisoivan Bildin mukaan ole suinkaan käynyt vierailemassa poikansa luona, sillä hän tiettävästi häpeää tätä. 15-vuotiaan nuorukaisen, prinssi Dipangkorn, saksalaisissa lehdissä kerrottu tarina onkin traaginen.

Thaimaan laillinen kruununperijä syntyi huhtikuussa 2005 sektiolla Bangkokissa. Prinssi Dipangkorn ei ole oleillut enää vuosiin synnyinseuduillaan, vaan hän on asustanut Münchenin leipeillä Baijerin osavaltiossa jo useamman vuoden ajan.

– Hän on autistinen ja se on syy, miksi hänen täytyi lähteä Saksaan, palatsin entinen työntekijä kertoo nimettömänä Bildille.

– Maha Vajiralongkorn häpeää poikaansa tämän kehityshäiriön takia. Thaimaassa häntä kutsutaan jopa Maraksi, mikä tarkoittaa buddhalaisille suunnilleen samaa kuin saatana.

Ei ole nähnyt äitiään kuuteen vuoteen

Kuningas onkin päättänyt pitää poikansa visusti poissa julkisuudessa pakollisia edustustilaisuuksia lukuun ottamatta. 

Siinä missä isä ja poika ovat tekemisissä vain harvoin, on nuoren prinssin suhde äitiinsä prinsessa Srirasmiin, 48, vielä etäisempi. Pojan äiti on hallitsevan kuninkaan kolmas vaimo, jonka kanssa Maha Vajiralongkorn oli naimisissa vuodet 2001–2014.  

Kuningas maksoi Bildin mukaan ex-vaimolleen eron yhteydessä vuonna 2014 yli 5 miljoonaa euroa, joka takasin pojan täyden huoltajuuden isälle. Myös South China Morning Post on kertonut, ettei prinssi ole vanhempiensa avioeron jälkeen ollut kertaakaan minkäänlaisessa yhteydessä äitiinsä, joka luopui samalla kuninkaallisesta tittelistään.

Kruununperillinen tapaa myös isäänsä ani harvoin. Sen sijaan hänellä on lehden tietojen mukaan käytössään 20 palvelijaa ympäri vuorokauden.

Gala-lehti kertoo, että prinssi Dipangkorn käy koulua Münchenin eteläpuolella. Myös Daily Mailin tietojen mukaan prinssi on ollut saksalaisessa koulussa jo vuodesta 2011 ja puhuu nykyisellään saksaa baijerilaisittain murtaen jopa paremmin kuin thaita.

Vaikka prinssi Dipangkorn on oleillut jo vuosia ulkomailla, nähtiin hänet isänsä kruunajaistilaisuudessa Bangkokissa toukokuussa 2019. Tuolloin hän poseerasi isänsä rinnalla hyvin vakava ilme kasvoillaan ja vilkutti yleisölle.

Edelliset kuvat prinssistä olivat vuodelta 2007, kun hän osallistui isänsä 55-vuotisjuhlallisuuksiin yhdessä äitinsä kanssa.

Maha Vajiralongkornilla on kaikkiaan seitsemän lasta. Prinssi Dipangkorn on heistä nuorin, mutta perii silti tällä tietoa aikanaan kruunun Thaimaan lakikiemuroiden takia.

Ainoa kuninkaan tunnustama poika

Kruununperijän on lain mukaan oltava poika, ja ensimmäisen vaimonsa kanssa Maha Vajiralongkornilla on ainoastaan yksi tytär. 

Maailman rikkaimpiin monarkkeihin lukeutuvan kuninkaan toisesta liitosta syntyneet viisi lasta, neljä poikaa ja yksi tytär, syntyivät puolestaan ennen kuin silloinen kruununprinssi oli avioitunut silloisen puolisonsa kanssa. Lapsista tuli virallisesti hänen jälkeläisiään avioliiton myötä, mutta kun liitto toisen vaimon kanssa päättyi eroon, kielsi tuleva kuningas neljä vanhempaa poikaansa ja katkaisi välit heihin tyystin. Näin ollen Dipangkorn on ainoa kuninkaan tunnustama poika.

Thaimaahan ja ihmisoikeuksiin erikoistunut journalisti Andrew McGregor Marshall uskoo, että isänsä kuoleman jälkeen prinssistä tulee kuningas Rama XI.

Hän kuitenkin arvelee, että käytännössä Thaimaata hallitsee kuitenkin joku muu: joko nykyisen kuninkaan sisar Sirindhorn tai tytär Bajrakitiyabha.

Prinssi voi kuitenkin menettää asemansa kruununperijänä, jos kuningas saa poikalapsen nykyisen vaimonsa kanssa. 

Maha Vajiralongkorn nousi Thaimaan kuninkaaksi kansalaisten palvoman kuningas Bhumibolin kuoltua vuonna 2016. Hän on ollut vuodesta 2019 lähtien naimisissa kuningatar Suthidan kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat