Thaimaan kohukuninkaan Yhdysvaltoihin karkotettu poika kärsii parantumattomasta sairaudesta – upporikkaalta isältä ei heru minkäänlaista apua

Thaimaan kuninkaan hääseremoniassa morsian makaa osan ajasta lattialla 2:58
Maailman rikkaimpiin kuninkaallisiin lukeutuva Thaimaan kuningas avioitui näyttävin menoin toukokuussa 2019

Thaimaan kuninkaan Maha Vajiralongkornin välit lapsiinsa ovat jälleen nousseet otsikoihin lokakuussa. Hovista karkotettu poika kertoo sosiaalisessa mediassa sairastavansa parantumatonta sairautta.

Thaimaan kuningas Rama X on viime aikoina saanut osansa maan hallintoa kritisoivissa protesteissa. Mielenosoittajat ovat vaatineet muun muassa pääministeri Prayut Chan-O-Chan ja hänen hallituksensa eroa ja uudistuksia maan poliittiseen järjestelmään.

Demokratialiike vaatii lisäksi muutoksia Thaimaan kuningashuonetta suojaavaan tiukkaan kunnianloukkauslakiin, jonka mukaan kuninkaallisten loukkaamisesta voi saada jopa 15 vuotta vankeutta. Heidän mukaansa kuningashuoneen pitäisi myös pysyä erossa politiikasta.

Valtaistuimelle vuonna 2016 noussut kuningas Maha Vajiralongkorn ei ole ottanut suoraan kantaa levottomuuksiin. Hän aiheutti viime keväänä kohun pakenemalla kotimaastaan koronakriisin alettua ja asettui Etelä-Saksassa Garmisch-Partenkirchenissa sijaitsevaan luksushotelliin haareminsa kanssa.

Pari viikkoa sitten muun muassa saksalaislehti Focus ja brittilehti Daily Mail kertoivat, että upporikkaan kuninkaan pojan Chakriwat Vivacharawongsen kärsivän parantumattomasta aivosairaudesta samaan aikaan, kun upporikas isä hurvittelee naistensa kanssa ylellisissä puitteissa.

Kuningashuoneen omaisuuden arvioidaan olevan yli 60 miljardin dollarin eli noin 51 miljardin euron arvoinen.

Chakriwat Vivacharawongse on lehtien mukaan kertonut sosiaalisessa mediassa kärsivänsä harvinaisesta perinnöllisestä sairaudesta neurofibromatoosista, joka altistaa aivo- ja selkäydinkasvaimille. Kyseessä on tiettävästi sairauden kakkostyyppi, mikä tarkoittaa sitä, että kuninkaan poika tulee menettämään jossain vaiheessa kuulonsa. Lisäksi oireiiin lukeutuu muun muassa päänsärkyjä, lihasheikkoutta ja muistinmenetyksiä.

Nykyinen kuningas, silloinen kruununprinssi Maha Vajiralongkorn karkotti aikoinaan Chakriwat Vivacharawongsen sekä hänen äitinsä ja kolme veljeään Thaimaasta. Tämä tapahtui vuonna 1996, kun lukuisista naisseikkailuistaan tunnettu kuninkaallinen syytti silloista vaimoaan Sujarinee Vivacharawongsea aviorikoksesta.

Ex-vaimo ja kolme poikaa asettuivat tämän jälkeen asumaan Yhdysvaltoihin ja menettivät kuninkaalliset tittelinsä.

Chakriwat Vivacharawongse on opiskellut Yhdysvalloissa lääkäriksi ymmärtääkseen paremmin sairauttaan. Hän asuu Daily Mailin mukaan New Yorkissa ja on opiskellut Miamin yliopistossa.

Hän julkaisi pari vuotta karkotuksensa jälkeen yhdessä veljiensä kanssa kirjeen, jossa he kritisoivat isänsä toimia ja toimittivat kirjeen Thaimaan lehdistölle. Entinen prinssi oli tuolloin ainoastaan 15-vuotias.

– Isämme ei koskaan rakastanut tai kohdellut äitiämme kuin vaimoa. Hän eli kuin orjuudessa. Joka kerta kuin hän (kruununprinssi) löysi uuden naisen, meidät pakotettiin poistumaan kotoamme.

Veljesten äiti Sujarinee oli ammatiltaan näyttelijä ja tutustui nykyiseen kuninkaaseen jo teini-ikäisenä ja oli tämän rakastajatar 15 vuoden ajan ennen kuin hänestä tuli lopulta Maha Vajiralongkornin toinen vaimo. 

Pariskunnan lapset kasvoivat kuninkaan palatsissa, kunnes heidät karkotettiin. Tämän jälkeen he kävivät kouluja Britanniassa ja vuonna 1997 perhe päätyi Yhdysvaltoihin.

Kolmen veljeksen lisäksi katraaseen kuuluu myös pikkusisko Sirivannavari, jonka isä kävi kuitenkin hakemassa veljien mukaan Britanniasta takaisin Thaimaahan vuonna 1996, eli pian karkotuksen jälkeen.

Saksan lehdistö on aiemmin kertonut, että Rama X on hyvin etäinen myös 15-vuotiaan poikansa kanssa, joka syntyi suhteesta kolmanteen vaimoon Srirasmiin. Kruununperillisen on kerrottu tapaavan isäänsä ani harvoin ja asuvan Saksassa.

Kuningas maksoi eron yhteydessä tiettävästi miljoonien eurojen suuruisen summan huoltajuudesta, mutta häpeää poikaansa ja on pyrkinyt pitämään tämän visusti poissa julkisuudesta. Pojalla on kuitenkin tiettävästi käytössä useita palvelijoita ympäri vuorokauden.

Saksassa asuva prinssi voi kuitenkin menettää asemansa kruununperijänä, jos kuningas saa poikalapsen nykyisen vaimonsa kanssa. 

Maha Vajiralongkorn nousi Thaimaan kuninkaaksi kansalaisten palvoman kuningas Bhumibolin kuoltua vuonna 2016. Hän on ollut vuodesta 2019 lähtien naimisissa kuningatar Suthidan kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat