Tuttu makeutusaine "mahdollisesti syöpää aiheuttava" – WHO tekemässä uuden linjauksen

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, miten sokerin syöntiä voi helposti vähentää 4:48
KATSO MYÖS VIDEO: Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, miten sokerin syöntiä voi helposti vähentää.

WHO ja sen alla toimiva syöpätutkimuskeskus IARC ovat ehkä julistamassa muun muassa sokerittomissa light-juomissa käytetyn makeutusaine aspartaamin mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi heinäkuussa. Taustalla on eri tutkimuksia käsittävä selvitys makeutusaineen terveyshaitoista.

Yksi maailman yleisimmästä makeutusaineista, light-juomista tuttu aspartaami ollaan julistamassa ihmisille mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi WHO:n ja kansainvälisen syöpätutkimuskeskuksen IARC:n toimesta heinäkuussa. 

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

IARC on Maailman terveysjärjestö WHO:n tutkimuslaitos, joka tutkii syövän aiheuttajia ja koordinoi tutkimusta maailmanlaajuisesti.

Taustalla aiempi tutkimusnäyttö

IARC:N ja WHO:n tuleva linjaus aspartaamin luokittelemisesta mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi perustuu ulkopuolisten asiantuntijoiden aiemmin tekemään arvioon siitä, onko makeutusaine mahdollisesti haitallinen vai ei. 

Asiantuntijoiden arvio puolestaan perustuu aiemmin julki tulleisiin todisteisiin aineen haitallisuudesta. 

IARC kertoo käyneensä arviota varten läpi 1300 eri tutkimusta. Arviossa ei kuitenkaan huomioida sitä, kuinka paljon ihminen voi kuluttaa tuotetta turvallisesti. 

Suositukset enimmäiskäyttömääristä antaa WHO:n alainen elintarvike- ja maatalousjärjestön elintarvikelisäaineita käsittelevä asiantuntijakomitea JECFA.

Sen on tarkoitus arvioida aspartaamin turvallisia käyttömääriä ja ilmoittaa niistä samaan aikaan, 14. heinäkuuta, kun JECFA julkaisee päätöksensä aspartaamin luokittelusta.

Toukokuussa WHO kehotti välttämään keinotekoisia makeutusaineita painonhallinnassa

Aiemmin JECFA on linjannut, että aspartaamia on turvallista kuluttaa, kun pysyy ilmoitetuissa käyttörajoissa.

Nykyisten turvarajojen mukaan esimerkiksi 60 kiloa painavan aikuisen pitäisi juoda päivittäin 12–36 tölkkiä light-limonadia, riippuen tölkillisen aspartaamimäärästä, jotta hän ylittäisi päivittäisen käytön turvarajat.

Tuolloin WHO kertoi, että tuoreiden tutkimustulosten mukaan aspartaami voi jopa nostaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Lisäksi se voi nostaa kuolleisuuden riskiä aikuisilla.

Lähteet: Reuters, WHO

Lue myös:

    Uusimmat