Tällaiset juomat johtavat salakavalasti lihomiseen – meta-analyysi vahvistaa selvän yhteyden

Ravitsemusterapeutti: näin onnistut elämäntaparemontissa 4:13
KATSO MYÖS: Videolla ravitsemusterapeutin vinkit elämäntaparemonttiin.

Meta-analyysin mukaan sokeriset limut ja mehut ovat yksi lihavuusepidemian syy.

Sokerilla makeutetut limut, mehut ja muut juomat ovat hyvin todennäköisesti yksi lihavuusepidemian syy, tuore meta-analyysitutkimus vahvistaa. Sokerijuomien vaikutukset on tunnettu pitkään, mutta analyysin tulokset vahvistavat ja päivittävät näyttöä.

Tutkijat yhdistivät ja analysoivat 48 lapsia koskevaa ja 37 aikuisia tarkastellutta tutkimusta, ja niiden perusteella yhteys lihomisen ja sokerijuomien kulutuksen välillä on selvä.

Lasten painoindeksi suureni jokaista päivittäin juotua sokerijuomaa kohden ja aikuisten paino nousi tasaisesti kulutuksen kasvaessa. Aikuistutkimuksissa sokerilimujen lisääminen ruokavalioon myös nosti aikuisten painoa. Sokerijuomien vähentäminen johti painon laskuun lapsilla ja aikuisilla.

Meta-analyysissa oli mukana myös uusimmat sokerijuomia koskevat tutkimukset, joten ne antavat ajantasaisen kuvan tämänhetkisestä tutkimusnäytöstä.

Sokerilla makeutetut juomat eivät aiheuta samanlaista kylläisyyden tunnetta kuin kiinteässä muodossa nautittu energia. Tämän vuoksi ne voivat salakavalasti suurentaa energian saantia ja johtaa lihomiseen.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Sokerilimut kuuluvat usein myös pikaruokatilausten yhteyteen. Tiedätkö, mitä "nappulat" McDonald'sin limumukeissa tarkoittavat?

Mitä"nappulat"McDonald’sin limumukeissa todellisuudessa merkitsevät? 0:32
Kun tilaat McDonald'sissa asioidessasi useamman eri virvoitusjuoman mukaan, saattaa pikaruokaravintolan työntekijä hyödyntää juomien kansia näppärällä tavalla.

Copyright Duodecim 2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat