Hunajan hyödyistä lisää näyttöä – tämä on terveellisin käyttötapa

Poikkeuksellisen röyhkeä karhu piinaa mehiläistarhaajaa – pitkäkyntinen paiskoo pesät rikki ja syö hunajat: ”Se on kuin myymälävaras” 0:49
Katso video: Röyhkeä karhu piinasi mehiläistarhaajaa varastamalla hunajat!

Kanadalainen tutkimus löysi hunajasta uusia terveysvaikutuksia, uutisoi Metro-lehti.

Muutama ruokalusikallinen hunajaa päivässä saattaa pitää lääkärin loitolla. Vaikka hunaja on pääasiassa sokeria, pidetään sitä yleisesti terveellisempänä vaihtoehtona.

Toronton yliopiston tuoreen analyysin perusteella tavallisen sokerin tai makeutusaineiden korvaaminen hunajalla voi pienentää riskiä sairastua esimerkiksi tyypin 2 diabetekseen, sydänsairauksiin tai ei-alkoholin aiheuttamaan rasvamaksaan. 

Hunajan terveysvaikutuksista lisää näyttöä

Nutrition Reviews -julkaisussa ilmestyneiden tulosten mukaan hunaja saattaa tasapainottaa verensokeria ja parantaa kolesterolitasoja.

Analyysiin valittuihin 18 kokeeseen osallistui yli 1100 henkilöä. Heille annettiin keksimäärin 40 grammaa hunajaa päivittäin kahden viikon ajan. Tuona aikana selvisi, että hunaja alensi "huonon" LDL-kolesterolin määrää veressä, samalla kun se lisäsi "hyvää" HDL-kolesterolia. Hunaja myös vaikutti elimistön tulehdustilasta kertoviin markkereihin.

Tutkimuksessa selvisi, ettei hunajaa ei pitäisi lämmittää yli 65 asteen, sillä terveyshyödyt pienenevät mitä kuumempaa se on. Teen sijaan hunajaa kannattaisikin lorauttaa esimerkiksi maustamattoman jogurtin tai salaatinkastikkeen joukkoon.

Katso video: Ravintoneuvoja tyrmää tämän tavalliselta tuntuvan aamupalan – päivän sokeritarve täynnä hetkessä.

Onko jugurtti ja mehu aamupalasi? Siinä tulikin päivän sokeriannos täyteen. 1:34
Tällainen aamupala täyttää päivän sokeritarpeen hetkessä: "En starttaisi aamua noin."Lue myös:

    Uusimmat