Tutkimus: Yksi muutos hoivakotien ruokalistaan vähentäisi vanhusten murtumia

Kahvakuula tutuksi! Nopea ja tehokas koko kropan treeni kesälaitumille 3:17
Voimaharjoittelu ylläpitää ja kasvattaa myös iäkkäiden lihasmassaa. Katso videolta ohjeet koko kropan kahvakuulatreeniin.

BMJ-tiedelehdessä ilmestynyt uusi tutkimus esittää, että kalsiumia ja proteiinia sisältävien ruokien lisääminen ruokavalioon vähentää vanhusten riskiä kaatua ja murtaa luitansa.

Ikääntyneiden kannattaisi syödä enemmän maitoa, jogurttia ja juustoja sekä muita ruokia, jotka sisältävät paljon kalsiumia ja proteiinia. Ruokavaliomuutos näyttää tutkimuksen mukaan pienentävän kaatumisten ja murtumien riskiä.

Kansainvälisen tutkijatiimin löydökset perustuvat yli 7000:n hoivakodissa asuvan australialaisen ikäihmisen kaksivuotiseen seurantaan. Osallistujien D-vitamiinitasot olivat kunnossa, mutta he saivat päivittäin suosituksia vähemmän kalsiumia ja proteiinia.

Vanhuksia osallistui tutkimukseen yhteensä 60 hoivakodista. Puolessa laitoksista ikäihmisille ryhdyttiin antamaan lisää maitoa, jogurttia ja juustoa. Puolessa hoivakodeista ruokalista pysyi ennallaan.

Verrattuna muuttumattomaan menuun, meijerituotteiden lisääminen ruokalistaan oli yhteydessä kolmanneksen pienempään murtumien riskiin. Erityisesti ruokavalion muuttaminen näytti estävän lonkkamurtumia, joiden havaittiin vähenevän 46 prosentilla. Lisäksi muutos liittyi 11 prosenttia pienempään kaatumisten riskiin.

Lonkkamurtumien ja kaatumisten riskin pieneneminen alkoi näkyä muutamassa kuukaudessa muutoksen tekemisestä.

Tutkimuksessa on puutteensa eivätkä tulokset suoraan tarkoita sitä, että lisäannos kalsiumia ja proteiinia sisältäviä ruokia suojaisi ikääntyneitä kaatumisilta ja murtumilta. Tutkimusta ovat rahoittaneet useat maitotalouden asiaa ajavat yhtiöt, mutta tutkijoiden mukaan sillä ei ole ollut vaikutusta tuloksiin.

Proteiinin ja kalsiumin merkitys ikääntyneen ruokavaliossa

Jo ennestään tiedetään, että ravinnolla on huomattava vaikutus vanhusten terveyteen ja toimintakykyyn. Niukka proteiinin saanti voi osaltaan aiheuttaa lihaskatoa, jonka seurauksena kaatumis- ja murtumisvaara kasvaa. Terveyskirjaston mukaan ikääntyneiden tulisikin syödä proteiinipitoista ruokaa jokaisella aterialla.

Elimistön kyky käyttää proteiinia heikkenee iän myötä, minkä vuoksi ikääntyneiden tulisi syödä proteiinia hieman enemmän kuin työikäisten. Suositeltava määrä on 1,2–1,4 grammaa painokiloa kohden päivässä. Nyt ilmestyneessä tutkimuksessa suotuisia vaikutuksia havaittiin, kun vanhukset saivat 1,1 grammaa proteiinia painokiloa kohden eli 0,2 grammaa enemmän kuin verrokkiryhmässä.

Kalsiumia ikääntyneiden tulisi saada 800 milligrammaa vuorokaudessa. Australialaisaineistossa suotuisia vaikutuksia havaittiin, kun vanhukset söivät aiemman 700 milligramman sijaan 1142 milligrammaa kalsiumia päivittäin.

Kalsium on luuston rakennusaine. Luustoliiton artikkelissa huomautetaan, että maitovalmisteista kalsium imeytyy paremmin kuin ravintolisistä, minkä lisäksi niissä on muita elimistön tarvitsemia ravintoaineita.

Maidontuottajat ja kaurajuoma-ala napit vastakkain 9:54
Onko meille syötetty maitopropagandaa, ja onko kaurajuoma oikeasti parempi valinta? Katso videolta Valion ja Oatlyn debatti.

Lue myös:

    Uusimmat