Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tutkimus: Yksi muutos hoivakotien ruokalistaan vähentäisi vanhusten murtumia

3:17Kahvakuula tutuksi! Nopea ja tehokas koko kropan treeni kesälaitumilleVoimaharjoittelu ylläpitää ja kasvattaa myös iäkkäiden lihasmassaa. Katso videolta ohjeet koko kropan kahvakuulatreeniin.
Julkaistu 28.10.2021 09:38

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

BMJ-tiedelehdessä ilmestynyt uusi tutkimus esittää, että kalsiumia ja proteiinia sisältävien ruokien lisääminen ruokavalioon vähentää vanhusten riskiä kaatua ja murtaa luitansa.

Ikääntyneiden kannattaisi syödä enemmän maitoa, jogurttia ja juustoja sekä muita ruokia, jotka sisältävät paljon kalsiumia ja proteiinia. Ruokavaliomuutos näyttää tutkimuksen mukaan pienentävän kaatumisten ja murtumien riskiä.

Kansainvälisen tutkijatiimin löydökset perustuvat yli 7000:n hoivakodissa asuvan australialaisen ikäihmisen kaksivuotiseen seurantaan. Osallistujien D-vitamiinitasot olivat kunnossa, mutta he saivat päivittäin suosituksia vähemmän kalsiumia ja proteiinia.

Vanhuksia osallistui tutkimukseen yhteensä 60 hoivakodista. Puolessa laitoksista ikäihmisille ryhdyttiin antamaan lisää maitoa, jogurttia ja juustoa. Puolessa hoivakodeista ruokalista pysyi ennallaan.

Verrattuna muuttumattomaan menuun, meijerituotteiden lisääminen ruokalistaan oli yhteydessä kolmanneksen pienempään murtumien riskiin. Erityisesti ruokavalion muuttaminen näytti estävän lonkkamurtumia, joiden havaittiin vähenevän 46 prosentilla. Lisäksi muutos liittyi 11 prosenttia pienempään kaatumisten riskiin.

Lonkkamurtumien ja kaatumisten riskin pieneneminen alkoi näkyä muutamassa kuukaudessa muutoksen tekemisestä.

Tutkimuksessa on puutteensa eivätkä tulokset suoraan tarkoita sitä, että lisäannos kalsiumia ja proteiinia sisältäviä ruokia suojaisi ikääntyneitä kaatumisilta ja murtumilta. Tutkimusta ovat rahoittaneet useat maitotalouden asiaa ajavat yhtiöt, mutta tutkijoiden mukaan sillä ei ole ollut vaikutusta tuloksiin.

Lue myös: Maitoa vai ei? Laaja tutkimus: Maitotuotteiden kulutusta ei kannata vähentää terveyssyistä

Proteiinin ja kalsiumin merkitys ikääntyneen ruokavaliossa

Jo ennestään tiedetään, että ravinnolla on huomattava vaikutus vanhusten terveyteen ja toimintakykyyn. Niukka proteiinin saanti voi osaltaan aiheuttaa lihaskatoa, jonka seurauksena kaatumis- ja murtumisvaara kasvaa. Terveyskirjaston mukaan ikääntyneiden tulisikin syödä proteiinipitoista ruokaa jokaisella aterialla.

Elimistön kyky käyttää proteiinia heikkenee iän myötä, minkä vuoksi ikääntyneiden tulisi syödä proteiinia hieman enemmän kuin työikäisten. Suositeltava määrä on 1,2–1,4 grammaa painokiloa kohden päivässä. Nyt ilmestyneessä tutkimuksessa suotuisia vaikutuksia havaittiin, kun vanhukset saivat 1,1 grammaa proteiinia painokiloa kohden eli 0,2 grammaa enemmän kuin verrokkiryhmässä.

Kalsiumia ikääntyneiden tulisi saada 800 milligrammaa vuorokaudessa. Australialaisaineistossa suotuisia vaikutuksia havaittiin, kun vanhukset söivät aiemman 700 milligramman sijaan 1142 milligrammaa kalsiumia päivittäin.

Kalsium on luuston rakennusaine. Luustoliiton artikkelissa huomautetaan, että maitovalmisteista kalsium imeytyy paremmin kuin ravintolisistä, minkä lisäksi niissä on muita elimistön tarvitsemia ravintoaineita.

Lue myös: Rasvattomat vai rasvaiset maitotuotteet? Uusi tutkimus: Tämä on terveellisempi valinta

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

9:54Maidontuottajat ja kaurajuoma-ala napit vastakkainOnko meille syötetty maitopropagandaa, ja onko kaurajuoma oikeasti parempi valinta? Katso videolta Valion ja Oatlyn debatti.

Lähteet: The BMJ, Eurek Alert Science News Releases, Terveyskirjasto, Luustoliitto

Lisää aiheesta:

Ruotsalaistutkimus: Maidon juomisella huolestuttavat seuraukset naisilleJättitutkimus selvitti, pidentävätkö monivitamiinit elinikää – tässä tulosNämä ruoat voivat pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä – syötkö jo?Tutkimus: Näin kasvissyönti vaikuttaa lapsen terveyteen – yllättävä havainto vegetaristeistaSyötkö sinäkin kalsiumlisää osteoporoosin pelossa? Huonoja uutisia: Tutkimus yhdisti ravintolisän syöpäänTutkimus: D-vitamiinilisä ei vahvistakaan ikäihmisten luita
RavitsemusIkääntyminenRavintoTutkimustuloksetTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 16:45
    Ruoka

    Ainakin yksi seikka pastapaketin kyljestä kannattaa tarkistaa

  • 06:48
    Aamiainen

    Jo kolmannes päivän kuidun tarpeesta! Tällaista aamupalaa Hanna Partanen suosittelee

  • ma06:49
    Flunssa

    Harva tietää tätä seikkaa hengitystieinfektioiden ehkäisystä: "Sinkki on mielessä, mutta…"

  • 29.11.09:14
    Krapula

    Moni vannoo tämän krapulanehkäisykeinon nimeen – proviisori: Ei ainakaan mitään haittaa

  • 28.11.06:55
    Ruoka

    Syötkö tarpeeksi terveellisesti? Tarkista ravitsemusterapeutin listasta