BMJ-tiedelehdessä ilmestynyt uusi tutkimus esittää, että kalsiumia ja proteiinia sisältävien ruokien lisääminen ruokavalioon vähentää vanhusten riskiä kaatua ja murtaa luitansa.
Ikääntyneiden kannattaisi syödä enemmän maitoa, jogurttia ja juustoja sekä muita ruokia, jotka sisältävät paljon kalsiumia ja proteiinia. Ruokavaliomuutos näyttää tutkimuksen mukaan pienentävän kaatumisten ja murtumien riskiä.
Kansainvälisen tutkijatiimin löydökset perustuvat yli 7000:n hoivakodissa asuvan australialaisen ikäihmisen kaksivuotiseen seurantaan. Osallistujien D-vitamiinitasot olivat kunnossa, mutta he saivat päivittäin suosituksia vähemmän kalsiumia ja proteiinia.
Vanhuksia osallistui tutkimukseen yhteensä 60 hoivakodista. Puolessa laitoksista ikäihmisille ryhdyttiin antamaan lisää maitoa, jogurttia ja juustoa. Puolessa hoivakodeista ruokalista pysyi ennallaan.
Verrattuna muuttumattomaan menuun, meijerituotteiden lisääminen ruokalistaan oli yhteydessä kolmanneksen pienempään murtumien riskiin. Erityisesti ruokavalion muuttaminen näytti estävän lonkkamurtumia, joiden havaittiin vähenevän 46 prosentilla. Lisäksi muutos liittyi 11 prosenttia pienempään kaatumisten riskiin.
Lonkkamurtumien ja kaatumisten riskin pieneneminen alkoi näkyä muutamassa kuukaudessa muutoksen tekemisestä.
Tutkimuksessa on puutteensa eivätkä tulokset suoraan tarkoita sitä, että lisäannos kalsiumia ja proteiinia sisältäviä ruokia suojaisi ikääntyneitä kaatumisilta ja murtumilta. Tutkimusta ovat rahoittaneet useat maitotalouden asiaa ajavat yhtiöt, mutta tutkijoiden mukaan sillä ei ole ollut vaikutusta tuloksiin.