Mainos

Tutkimus: Urheilun aikana tapahtuvaa sydänpysähdystä miltei mahdoton ennakoida

Urheilusuorituksen aikana yllättäen sattuvia sydänpysähdyksiä on hyvin vaikea ehkäistä, mutta tuore kanadalaistutkimus osoittaa, että ne ovat onneksi myös hyvin harvinaisia.

Kanadalaisten tulokset perustuvat vuosina 2009–2014 kertyneisiin rekisteritietoihin, jotka kattoivat kaikki ambulanssimiehistöjen hoitamat sydänpysähdykset tietyllä Ontarion alueella. Mukaan analyysiin valittiin tapaukset, jotka sattuivat urheilun aikana 12–45-vuotiaille ihmisille.

Tutkimusalueella asui arviolta kolme miljoonaa 12–45-vuotiasta. Tässä ikäryhmässä todettiin kuuden vuoden seuranta-aikana vain 16 sydänpysähdystä, jotka sattuivat kilpaurheilusuorituksen aikana, ja 58 tapausta, jotka sattuivat muunlaisen urheilu- tai liikuntasuorituksen aikana.

Aiemmissa tutkimuksissa urheilun aikana tapahtuvien sydänpysähdysten on ajateltu johtuvan etenkin hypertrofisesta kardiomyopatiasta, mutta tässä aineistossa ne olivat harvinainen syy.

Tulokset viittaavat siihen, että sydänpysähdyksen saaneista ja henkiin jääneistä tuskin yhdenkään sairastumista olisi voitu ennakoida. Tutkijat arvioivat, että yhden tapauksen tunnistaminen olisi vaatinut lähes 150 000 ihmisen seulontaa ja tutkimuksia.

Tutkijat pitävät tuloksiaan uskottavina, mutta on silti monia seikkoja, jotka ovat voineet vaikuttaa niihin. Tämän takia tarkkojen arvioiden tekeminen on vaikeaa.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicinessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Miten estän aivoinfarktin? 

Tästä keskusteltiin Studio55.fi-ohjelmassa neurologian professori Markku Kasteen kanssa toukokuussa 2015. Katso haastattelu!

25:30

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.