Tutkimus: Kaljuuntumista aiheuttava tauti voi heikentää kuuloa

Näin elintavat näkyvät hiuksissasi 8:55
Videolla kerrotaan, miten elintavat vaikuttavat hiuksiin.

Pälvikaljuus on tulehdustauti, joka aiheuttaa läiskämäisiä kaljuja kohtia päänahkaan, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan osalle potilaista saattaa myös kehittyä kuulon heikentymä. Tutkimus julkaistiin JAMA Dermatology -lehdessä.

Tulosten perusteella pälvikaljuutta poteville ilmaantuu huonokuuloisuutta noin neljä kertaa todennäköisemmin kuin terveille verrokeille. Yhteys koskee sensoneuraalista sekä johtumistyyppistä huonokuuloisuutta.

Tutkijoiden mukaan ilmiön voi selittää melanosyyttisolujen tuhoutuminen. Kyseisiä soluja on sisäkorvassa sekä päänahassa, ja pälvikaljuuteen liittyvä autoimmuuniprosessi ilmeisesti tuhoaa niitä. Havainnot vaativat kuitenkin vielä suurempien lisätutkimusten varmistuksen.

Pälvikalju paranee yleensä itsestään

Pälvikalju (alopecia areata) on karvan kasvua estävä autoimmuunitauti, jossa karvan aihe ei tuhoudu ja karva voi lähteä kasvamaan uudelleen tulehduksen väistyessä. Yleensä se ilmaantuu yllättäen päänahkaan yhteen tai useampaan kohtaan. Myös kulmakarvat tai silmäripset voivat irrota.

Yleensä pälvikalju paranee itsestään joidenkin kuukausien kuluttua, mutta se voi myös uusiutua äkillisesti.

Tutkimukseen osallistui 5 000 pälvikaljupotilasta ja 50 000 tervettä verrokkia.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat