Sairauttaan häpeävä Tanya pimitti sen mieheltään jopa synnytyksen aikana: "Kun hän piti minua kädestä supistusten aikana, mietin, pysyykö kaljuni piilossa"

0:45
Kaljuus voi olla myös oma valinta – 5-vuotias Vili-poika ihastui Seppo-kaljuun!

Tanya häpesi sairauttaan ja kaljuaan niin paljon, että halusi pitää ne salassa jopa miesystävältään, kertoo brittiläinen verkkolehti The Sun.

Tanya Hughes, 31, kokee suurta epävarmuutta ulkonäkönsä vuoksi. Kuten monelle muullekin naiselle, myös Tanyalle hiukset ovat naiseuden mittari ja ylpeyden aihe. Hän joutui kuitenkin luopumaan ”kruunustaan” muutama vuosi sitten sairauden vuoksi.

Hiukset putosivat – diagnoosi pelotti

Tanyalla on kaksi lasta, Elisha Redman ja Conner, aiemmasta suhteestaan. Muutama kuukausi Connerin syntymän jälkeen Tanya huomasi, että hänen hiuksensa ohenivat hurjaa vauhtia. Hänen pitkä ja upea leijonanharjansa oli hetkessä kuin kuivan kesän orava.

Pian naisen päälaelle ilmestyi symmetrinen kalju kohta. Hiusten yhtäkkinen katoaminen oli valtavan raskasta naiselle, joka rakasti hiustenlaittoa. Nainen alkoi pelätä myös terveytensä puolesta.

– Kun löysin kaljun kohdan, pelästyin ja ajattelin sen olevan jokin kauhea sairaus. Mietin myös, että hiusten oheneminen saattoi johtua synnytyksestä, Tanya kertaa pelonsekaisia hetkiä.

Tanya meni lääkäriin, jossa hän sai pysäyttävän diagnoosin: alopecia areata eli pälvikalju.

Mikä on alopecia areata eli pälvikalju?

Pääasiassa alopecia areata tarkoittaa hiusten irtoamista tarkkarajaiselta alueelta ilman näkyvää tulehdusta. Joissakin tapauksissa myös muut karvat, kuten silmäripset tai ihokarvat irtoavat.

Pälvikalju luokitellaan tulehdukselliseksi autoimmuunisairaudeksi, jossa elimistö tavallaan kääntyy itseään vastaan: se virheellisesti luulee, että karvatupessa on elimistölle haitallinen mikrobi. Kyseessä on eräänlainen allerginen reaktio, jossa keho muodostaa vasta-aineita omia kudoksia vastaan.

Pälvikalju on harvinainen sairaus: sitä esiintyy noin 1,7–2 prosentilla väestöstä. Yleisimmin pälvikaljua tavataan 20–50-vuotiailla miehillä ja naisilla. Sen tyypillisin oire on laikukas hiustenlähtö.

Lähde: Allergia-, iho- ja astmaliitto

Kaljun peittämisestä tuli sairas pakkomielle

Pälvikaljua yritettiin hoitaa erilaisilla voiteilla ja naisen päänahkaan tehtiin steroidihoitoja hiustenkasvun edistämiseksi. Hoidot eivät kuitenkaan tepsineet, vaan hiukset jatkoivat tippumistaan.

– Se oli ahdistavaa. Myös oikean silmän ripset ovat lähteneet, nainen kertoo murheellisena.

Koska hiukset toivat naiselle itsevarmuutta, hän päätti hankkia pitkät hiukset hinnalla millä hyvänsä. Hän käytti monia satoja euroja hiustenpidennyksiin ja peruukkeihin, joita hän käytti taukoamatta kaljunsa peittämiseen.

Kun Tanya erosi ex-miehestään ja löysi uuden rakkauden, Algirdasin, kaljun peittämisestä tuli pakkomielle.

– Nukuin jopa niiden kanssa. Heräsin keskellä yötä myös lisäämään eyelineria, jotta näyttäisin mieheni herättyä samalta kuin nukkumaan mennessäkin.

Tanya pesi hiuksensa silloin, kun Algirdas oli poissa kotoa. Mitä pidempään nainen piti salaisuuden itsellään, sitä vaikeammaksi asia oli ottaa puheeksi hänen miehensä kanssa.

Hän onnistui pitämään kaljun salassa mieheltään jopa silloin, kun hän oli synnyttämässä parin yhteistä lasta.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä​​​​​​​

– Kun mieheni piti minua kädestä supistusten aikana, minä vain pohdin, pysyykö kaljuni piilossa. Toivoin koko 7-tuntisen synnytyksen ajan, etteivät pidennykseni lähtisi pois paikaltaan, Tanya kuvailee ahdistavaa synnytystä.

– Näin jälkeenpäin ajateltuna, pakkomielteeni pilasi sen ainutlaatuisen hetken, nainen vaikeroi.

Salaisuus paljastui – päätti luopua hiustenpidennyksistä

Kulissin ylläpitäminen alkoi käymään Tanyalle raskaaksi. Internetin keskustelufoorumeilla naista kehotettiin ottamaan asia puheeksi – sen aiheuttamista pelon ja ahdistuksen tunteista huolimatta.

Lopulta nainen keräsi rohkeutensa ja paljasti heikkoutensa Algirdasille. Miehen reaktio oli sydämellinen ja ymmärtäväinen.

– Hän kertoi, että on kuuluisia tähtiä, kuten Amber Rose, jotka näyttävät hyvältä kaljun kanssa.

Koska miehen suhtautuminen oli ollut niin lämmin ja vastaanottava, Tanya varasi ajan kampaajalle, joka ajoi hänen vähäisetkin hiuksensa pois.

– Se oli pelottavaa, mutta jotenkin todella vapauttavaa. En enää yritä piilottaa kaljuani hiustenpidennysten tai peruukin alle, Tayla vakuuttaa.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja