Mainos

Tutkijat paljastivat uutta tietoa koirista: Ole kiltti muille – tai lemmikkisi tuomitsee sinut

Lemmikit suosivat tutkitusti ihmisiä, jotka auttavat toisia.

Avuliaisuus kannattaa, sillä Kioton yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan koirat viettävät mieluummin aikaa ihmisten kanssa, jotka tekevät hyviä tekoja ja auttavat muita.

Yksi syy tähän löytyy koirien ja ihmisten pitkästä historiasta. Koirat ja ihmiset ovat pitäneet yhtä jo vuosisatoja, mikä on tehnyt niistä entistä herkempiä ihmisten käytökselle. Koirat osaavat lukea ihmisten käyttäytymistä niin eläimiä kuin toisia ihmisiäkin kohtaan.

Koirilta löytyi synnynnäinen moraali

Tutkimukset ovat jo aiemmin osoittaneet, että jo yksivuotiaat vauvat osaavat tuomita ihmisiä käytöksen perusteella. Tämä on johtanut ehdotuksiin niin sanotusta synnynnäisestä moraalista. Tästä ajatuksesta intoutuneena Kioton yliopiston psykologi James Anderson ryhtyi selvittämään, koskeeko käsite synnynnäisestä moraalista muitakin lajeja kuin vain ihmisiä.

Ensimmäisessä tutkimuksessa seurattiin, miten kapusiiniapinat reagoivat tilanteeseen, jossa näyttelijä pyytää apua purkin avaamiseen kahdelta ihmiseltä. Toinen henkilöistä kieltäytyi auttamasta, toinen puolestaan auttoi. Jälkeenpäin molemmat näistä henkilöistä tarjosivat apinoille ruokaa. Kävi ilmi, että apinat ottivat mieluummin ruokaa vastaan henkilöltä, joka oli toiminut avuliaasti. Sama testi toteutettiin myös koirilla, ja tulokset olivat vastaavanlaisia.

Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat, että sekä koirilta että apinoilta löytyy ihmisvauvojen kaltainen synnynnäinen moraali, jonka avulla ne tuomitsevat ihmisiä käytöksen perusteella. Pidä siis varasi, koirasi kyllä huomaa huonon käytöksesi! 

Lähde: NewScientist 

***

7:44

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.