Tutkijat löysivät hedelmän, jonka syöminen silottaa ryppyjä – överiannoksella päinvastainen vaikutus

Mitä ovat AHA- ja BHA-hapot? 1:04
Mitä ovat kauneudenhoidossa käytetyt AHA- ja BHA-hapot? Katso video!

Mangon syöminen näyttää vähentävän ikääntymisen merkkejä vanhempien naisten kasvoilla. Tässäkin asiassa kannattaa muistaa kohtuus, sillä hyvin runsas mangojen nauttiminen näytti lisäävän ryppyjä – kenties niiden sisältämän sokerin vuoksi.

Ravinnon tiedetään vaikuttavan ihon kuntoon, ja tutkimuksissa terveellinen ruokavalio on yhdistetty vähäisempään ryppyjen määrään kasvoilla.

Runsaasti hedelmiä ja vihanneksia sisältävän ruokavalion on huomattu ehkäisevän ryppyjen syntymistä naisilla. Tutkijat ovat esittäneet, että vitamiinit ja flavonoidit suojaavat ihoa ikääntymiseltä ja edistävät iholle kimmoisuutta tuovan kollageenin muodostumista.

Yksittäisistä ruoka-aineista erityisesti karotenoideja sisältävien kasvisten on esitetty ehkäisevän ryppyjen syntymistä ja parantavan pintaverenkiertoa. Karotenoidien tiedetään lisäksi suojaavan auringon ultraviolettisäteilyltä, joka on pahin ryppyjen aiheuttaja.

Karotenoideja on varsinkin keltaisissa, oransseissa ja punaisissa kasvikunnan tuotteissa, kuten porkkanassa, tomaatissa, paprikassa, persikassa ja mansikassa. Nyt tuore pilottitutkimus nostaa ryppyjen vastaisen taistelun eturintamaan mangon, joka sekin sisältää runsaasti karotenoideja mutta myös fenoleita, jotka voivat suojata ihoa ikääntymiseltä.

Mangojen syönti vähensi ryppyjä – muista kuitenkin kohtuus

Kalifornian yliopiston tutkimukseen osallistui 28 vaaleaihoista menopaussin ohittanutta naista. He söivät 16 viikon ajan joko 85 grammaa tai 250 grammaa mangoa neljästi viikossa. Osallistujien kasvot kuvattiin kolmesti tutkimuksen aikana korkearesoluutioisella kameralla.

Tutkijat kirjoittavat, että 85 gramman ryhmään kuuluvien naisten kasvojen rypyt vähenivät ja silottuivat merkittävästi tutkimuksen aikana. Sen sijaan 250 gramman ryhmässä vaikutus oli päinvastainen: rypyt syvenivät ja niiden määrä lisääntyi.

Syy siihen, että hyvin runsas mangojen syönti lisää ryppyjä, saattaa piillä hedelmien sisältämässä sokerissa. Runsassokerisen ruokavalion on tutkimuksissa huomattu vaurioittavan kollageenisäikeitä. Tämä voi johtua sokeristen ruokien verensokeria nopeasti kohottavasta vaikutuksesta, jonka huomattiin eräässä tutkimuksessa olevan yhteydessä vanhemman näköiseen ihoon.

Mangojen syöntiä koskevat löydökset esiteltiin vertaisarvioidussa Nutrients-julkaisussa. Tulokset tulee varmistaa lisätutkimuksissa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat