7 arkista asiaa, jotka saavat sinut näyttämään ikäistäsi vanhemmalta

VIDEO: Auringonotto aiheuttaa ryppyjä, mutta myös melanoomaa, joka on yksi nopeimmin yleistyvistä syövistä länsimaissa.

Miestenlehti Men’s Health kokosi listan tavallisista tavoista, jotka saavat ihmisen vanhenemaan nopeammin kuin on väistämätöntä. Kuinka moneen sinä sorrut?

1. Et käytä aurinkorasvaa

Auringon UV-säteily vanhentaa ihoa, sillä se vapauttaa vapaiksi radikaaleiksi kutsuttuja molekyylejä. Ne vahingoittavat ihosoluja sekä niiden kollageeni- ja elastaaniproteiineja. Jo päivittäinen altistuminen auringolle ilman säteilyltä suojaavaa voidetta tai vaatetusta, voi aiheuttaa ennenaikaista ikääntymistä.

Auringostaan – ja lukuisista ihosyöpätapauksistaan – tunnetussa Australiassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että päivittäin aurinkorasvaa käyttävillä henkilöillä oli 24 prosenttia vähemmän ikääntymisen merkkejä ihollaan kuin ihmisillä, joiden auringolta suojautumiseen liittyvät rutiinit eivät olleet yhtä säntillisiä.

Vuonna 2016 julkaistun tutkimuksen mukaan jo vuoden jatkunut suojakertoimella 30 varustellun aurinkorasvan käyttö vähensi silmin havaittavasti ikääntymisen merkkejä iholla.

2:53

2. Et nuku riittävästi

Men’s Health -lehden haastattelema ihotautilääkäri Joshua Zeichner kertoo, että ihosolujemme toiminta on yhteydessä vuorokausirytmiimme. Öisin solut pyrkivät korjaamaan päivän aikana tapahtuneita vaurioita, joita aiheuttavat auringon lisäksi esimerkiksi ilmansaasteet. Unesta tinkiminen häiritsee tätä prosessia, eikä iho ehdi uudistua. Lopputuloksena ihosolukko vaurioituu ja ikääntymisen merkit näkyvät aikaisemmin.

Kahdeksan tunnin yöunet ovat hyvä nyrkkisääntö, jota kannattaa pyrkiä noudattamaan. Muista kuitenkin, että kahdeksan tunnin unet eivät välttämättä riitä, jos yksi asia ei ole kunnossa.

3. Et syö riittävästi hedelmiä

Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukaan hedelmiä, marjoja ja kasviksia tulisi syödä vähintään puoli kiloa päivässä. Sen lisäksi, että ne tuovat väriä lautaselle sekä terveyttä syöjälleen, ehkäisee tuoreiden hedelmien sekä vihannesten syöminen ennenaikaisten ikääntymisen merkkien ilmenemistä iholla. Hedelmät ja kasvikset sisältävät runsaasti ravintoaineita, kuten antioksidantteja sekä vitamiineja, jotka pitävät ihosolut terveinä.

Erityisen hyödyllisenä ihon kannalta pidetään E-vitamiinia. Vuonna 2013 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että E-vitamiini saattaa suojata ihoa UV-säteilyn aiheuttamilta vaurioilta ja vähentää ihon tulehdustiloja. Muita erityisen hyödyllisiä vitamiineja ihon kannalta ovat A-, C- sekä B3-vitamiinit, jotka saattavat ehkäistä kollageeni- ja elastaaniproteiinien luhistumista auttaen pitämään ihon nuorekkaan kimmoisana.

4. Syöt liikaa sokeria

Sokeripitoiset ruoat lihottavat helposti, mutta ne voivat aiheuttaa myös iho-ongelmia. Ihotautilääkäri Zeichner sanoo, että äkillisen verensokerin nousu voi synnyttää kehoon tulehdustilan ja aiheuttaa finnejä. Finnit voivat puolestaan johtaa ihon arpeutumiseen, mikä tekee ihosta vanhemman näköisen.

Liiallinen sokerin syöminen voi lisäksi tehdä kollageeniproteiineista jäykempiä ja herkempiä ärsykkeille. Tästä johtuen ihon kimmoisuus vähenee ja iho ohenee. Lopputuloksena ovat rypyt.

Sokeristen ruokien ja juomien nauttiminen tekee hallaa myös hampaille – kuten tämän 3-vuotiaan hampaat osoittavat. Läikikkäitä ja vaurioituneita hampaita ei tavallisesti pidetä merkkinä nuoruudesta.

5. Tupakoit

Tupakointi ei vahingoita vain keuhkoja. Tupakka on täynnä kollageeni- ja elastaaniproteiineja vahingoittavia kemikaaleja. Kaksostutkimuksessa onkin todistettu, että tupakointi aiheuttaa ryppyjä huulten ja poskien alueelle sekä kasvattaa silmäpusseja. Ryppyjä voi ilmestyä myös muualle kehoon, kuten käsivarsiin.

Tupakointi ei ole hyväksi myöskään hampaille, sillä sauhuttelu aiheuttaa parodontiittia eli hammasta ympäröivien kudosten tulehdusta. Lopputuloksena saattaa olla harva rivistö keltaisia hampaita. Paradontiitti on yhdistetty lisäksi suurempaan riskiin sairastua Alzheimeriin.

6. Juot alkoholia

Harva näyttää ryyppyillan jälkeen hyvältä. Syy saattaa tutkijoiden mukaan piillä siinä, että alkoholi voi vaurioittaa ihon antioksidantteja ja vahingoittaa näin ihosoluja ja aiheuttaa ryppyjä. Alkoholi myös kuivattaa kehoa, mikä saa ihon näyttämään kuivalta ja karkealta.

7. Stressaat liikaa

Oletko huomannut, miten kärkipoliitikot näyttävät vanhenevan neljässä vuodessa saman verran kuin luulisi tapahtuvan kymmenessä vuodessa? The Washington Post kertoo vuonna 2004 julkaistusta tutkimuksesta, jonka mukaan stressi lyhentää telomeereiksi kutsuttuja DNA-jaksoja. Telomeerit lyhentyvät luonnostaan ihmisen vanhetessa, mutta jatkuva stressitila nopeuttaa ilmiötä ja saa kehon ikääntymään nopeammin.

Lähde: Men's Health

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja