Otsarypyt ensimerkki sydän- ja verisuonitaudista? Aikainen puuttuminen voisi vähentää kuolemia

10:55

Tuoreen tutkimuksen mukaan ihmisillä, joilla on ikäisekseen runsaasti otsaryppyjä, on suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, uutisoi muun muassa Medical Xpress -sivusto.

Univaje kasvattaa sydänkohtauksen riskiä. Videolla asiantuntijat kertovat, mitä muuta haittaa huonosta nukkumisesta on ja mitä asialle voi tehdä.

Vuosittaisessa European Society of Cardiology -konferenssissa esitellyssä ranskalaistutkimuksessa todetaan, että runsaat otsarypyt voivat ennakoida sydän- ja verisuonitaudeista johtuvaa ennenaikaista kuolemaa.

Tieto voisi helpottaa riskiryhmässä olevien henkilöiden tunnistamista. Ryppyjen mittaaminen ei yksinään riitä sairastumisriskiä selvittämään, mutta voi helpottaa riskiryhmässä olevien henkilöiden seulontaa jatkotutkimuksia varten.

– Vain henkilön kasvoihin katsominen riittäisi soittamaan hälytyskelloja ja antamaan neuvoja riskin pienentämiseen, Toulousen yliopiston työterveyden apulaisprofessori Yolanda Esquirol sanoo.

Esquirol johti nyt julkaistua tutkimusta.

Ryppyinen sairastui kymmenen kertaa rypytöntä todennäköisemmin

Tutkimuksessa tarkasteltiin 3200 työssäkäyvän aikuisen sydän- ja verisuonitautiriskiä. Osallistujat olivat terveitä 32-, 42-, 52- ja 62-vuotiaita.

Tutkimuksen alussa osallistujien otsien vaakatasossa olevien ryppyjen määrä ja syvyys mitattiin. Ryppyisyyttä ilmaistiin neliportaisella asteikolla, jossa ”0” tarkoitti rypytöntä ja ”3” syviä ryppyjä.

Koehenkilöitä seurattiin 20 vuoden ajan. Tänä aikana 233 heistä kuoli. Menehtyneistä 15,2 prosentilla oli ollut toisen tai kolmannen asteen ryppyjä. Täysin rypyttömiä kuolleista oli 2,1 prosenttia ja vähäryppyisiä 6,6 prosenttia.

Ihmisillä, joilla on paljon otsaryppyjä, oli siis moninkertainen riski sairastua sydän- ja verisuonitautiin verrattuna rypyttömiin henkilöihin.

Tutkijat ottivat koeasetelmassaan huomioon muut mahdollisesti riskiä suurentavat tekijät, kuten iän, sukupuolen, koulutuksen, tupakoinnin, verenpaineen, sykkeen, diabeteksen ja kehon lipiditasot.

Siitä huolimatta otsan ryppyjen syvyys näytti ennakoivan suurentunutta riskiä sydän- ja verisuonitaudeista johtuvaan ennenaikaiseen kuolemaan.

Valtimotauti mahdollinen tappaja?

Syy ryppyjen sekä sydän- ja verisuonitautien takana saattaa olla valtimonkovettumatauti, jossa kolesteroli kertyy valtimoiden seinämiin.

Tämä kapeuttaa valtimoiden sisätilaa, jolloin veri ei pääse virtaamaan yhtä vapaasti kuin normaalisti.

Valtimotauti voi aiheuttaa useita vaarallisia sairauksia, joista yleisimpiä ovat sydäninfarkti, aivohalvaus sekä katkokävely.

Samat muutokset, jotka aiheuttavat muutoksia kollageeniproteiineissa sekä epätasapainoa solujen hapetus-pelkistystilassa, näyttävät tutkijoiden teorian mukaan näyttelevän roolia sekä ryppyjen muodostumisessa että valtimotaudissa.

On myös mahdollista, että koska otsan verisuonet ovat hyvin pieniä ja näkyvällä paikalla, niistä voi olla mahdollista havaita verisuoniin kertynyt plakki aiemmin kuin muualta.

Ryppyjen tarkastaminen on halpaa ja vaaratonta

Tutkimus on ensimmäinen, jossa löydettiin yhteys otsaryppyjen sekä sydän- ja verisuonisairauksien välillä. Tulos ja tutkijoiden ehdottamat teoriat täytyykin vielä vahvistaa.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että lääkärit voivat jo nyt kiinnittää vastaanotoillaan huomiota potilaidensa otsan kurttuisuuteen. Tarkastaminen kun ei maksa mitään, eikä siitä aiheudu potilaalle minkäänlaisia riskejä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja