Unohda ryppyvoiteet! Tutkimus paljastaa helpon keinon pitää rypyt loitolla

Sanonnan mukaan omena päivässä pitää lääkärin loitolla. Hedelmistä näyttää olevan apua myös naisten kauneudenhoidossa. 

Katso yllä olevalta videolta, miltä näyttää mahdollisesti maailman vanhin tubetähti!

Ryppyvoiteiden tehosta ei voi mennä takuuseen, mutta ruokavalion hyödyistä ikääntyvän ihon hoidossa on koko ajan enemmän tutkimustulosta.

Nyt tanskalaiset tiedemiehet ovat havainneet Journal of the American Academy of Dermatology -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessaan, että runsaasti tuoreita hedelmiä ja vihanneksia sisältävä ruokavalio saattaa olla nuoruuden salaisuus.

Tutkimuksen mukaan terveellistä ruokavaliota noudattavien naisten iho oli rypyttömämpi kuin epäterveellisesti syöneiden.

Niin, vain naisten. Valitettavasti tutkijat eivät huomanneet miesten kohdalla samanlaista yhteyttä dieetin ja vanhenemisen merkkien välillä.

Kyselyyn vastanneiden iho 3D-kuvattiin

Tutkijat kysyivät 2700 yli 50-vuotiaalta mieheltä ja naiselta heidän ruokailutavoistaan. Vastausten antamisen jälkeen tutkittavien henkilöiden iho 3D-kuvattiin. Näin tutkijat saivat mitattua tutkittavien kasvojen ryppyjen määrän.

Lyötyään kyselyn sekä kuvantamisen tulokset yhteen tutkijat huomasivat, että mitä enemmän naiset söivät tuoreita hedelmiä, vihanneksia ja kalaa, sitä vähemmän heillä oli iän tuomia uomia kasvoissaan.

Eniten punaista lihaa, leipää sekä makeisia syövillä naisilla puolestaan oli eniten ryppyjä.

Myös alkoholin kulutus vaikutti ihon ikääntymiseen: terveellisesti syövillä, mutta päivittäin tai joka toinen päivä alkoholia nauttivilla oli enemmän ryppyjä kuin vähemmän alkoholia juovilla.

Tutkijat uskovat, että runsaasti hedelmiä ja vihanneksia sisältävä ruokavalio auttaa kehoa saamaan vitamiineja ja flavonoideja. Nämä ovat terveyttä edistävät yhdisteet suojaavat ihoa ikääntymiseltä ja voivat edistää kollageenin muodostumista. Kollageeni on elimistön proteiini, joka tuottaa ja antaa iholle kimmoisuutta.

Naisten ja miesten ihossa on eroja

Miksi sitten miesten iho ei samalla tavalla hyödy terveellisestä ruokavaliosta?

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että naiset ovat miehiä alttiimpia rypyille – erityisesti suun ja nenän alueen uurteille. Syy tähän saattaa piillä siinä, että naisilla on vähemmän tali- ja hikirauhasia sekä verisuonia kuin miehillä. Rasvoittuva iho ja runsas verenkierto voivat ehkäistä ryppyjen syntymistä.

Yhdeksi selitykseksi naisten ryppyisyydelle on ehdotettu myös ohuempaa ihoa sekä sitä, että miesten ihosta löytyy naisia enemmän kollageenia.

Luontaiset erot naisten ja miesten ihossa saattavat vaikuttaa uutisoidun tutkimuksen tulokseen.

***

0:35

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja