Turvallinen joulu lemmikille: Näin pidät kissan käpälät erossa joulukuusesta!

Koristeltu joulukuusi – aito tai tekokuusi – löytyy lähes jokaisesta taloudesta jouluna. Miten pitää kissan uteliaat tassut irti tuosta mielenkiintoisesta ja värikkäästä joulupuusta, jonka oksat niin kovasti houkuttelisivat kissaa kiipeämään ja koristeet puolestaan leikkimään?

Joulukuusi – kissan mielestä kyseessä on kuin onkin hänelle tarkoitettu leikki- tai raapimapuu! Ainoa varma keino pitää kissan kynnet erossa joulukuusesta on sijoittaa joulukuusi huoneeseen, jonne kissalla ei ole pääsyä. Tämä keino on kuitenkin monissa kotitalouksissa mahdoton – siksi hyvä ratkaisu onkin tehdä joulukuusesta turvallinen kissalle.

Kissa ja joulukuusi – ystävät vai viholliset?

Tasainen alusta ja painava kuusenjalka

– Varmista, että joulukuusi on tukevasti kiinni kuusenjalassa, tasaisella alustalla, jotta kissan havitellessa kuusen alimpia oksia tassuillaan joulukuusi ei kaadukaan nenälleen niin helposti. Valitse kuusenjalaksi raskas kuusenjalka, jotta kuusi pysyisi paremmin paikoillaan. Jos mahdollista, kiinnitä joulukuusi myös katosta kiinni koukulla ja rautalangalla.

Matto tassujen alle

– Laita kuusen alle paksu muovinen matto tai esimerkiksi kuplamuovia. Kissat eivät pidä muovin tunnusta tassujensa alla.

Siirrä huonekalut kauemmaksi kuusen luota

– Älä sijoita joulukuusen lähelle huonekaluja, kuten pöytiä tai laatikostoja, joiden kautta kissa pääsisi pomppimaan Tarzanin elkein joulukuusen oksille. Sijoita joulukuusi avaralle paikalle.

Arvokkaat koristeet yläoksille

– Pidä arvokkaat ja helposti rikkimenevät joulukoristeet kuusen ylimmillä latvoilla, jotta kissa ei pääse niihin yhtä helposti käsiksi. Voit kiinnittää helposti rikkimenevät joulukuusenkoristeet oksiin esimerkiksi rautalangalla, monin solmuin.

Älä leikitä kissaa kuusen koristeilla

– Voit halutessasi jättää alaoksille kissalle omat pallot, joilla se saa leikkiä, mutta muista: se houkuttelee kissaa entistä enemmän kuusen tykö. Kimaltelevat pallot ja muut koriseet ovat kissan omasta mielestä tarkoitettu leikittäväksi, joten pyri siihen, ettet kuusta koristellessasi härnää kissaa koristeilla; muutoin kissa tosiaan luulee, että ne ovat tarkoitettu tämän leikkeihin.

Harkitse koristenauhojen laittoa

– Jos kotonasi on kissa, kannattaa kuusen ympärille kiedottu värikäs nauha jättää koristeista suosiolla pois. Jos kissa uteliaana popsii kuusennauhaa, se voi joko tukehtua siihen tai nauha vahingoittaa sen suolistoa. Myöskään aidot kynttilät tai suklaiset koristeet eivät kuulu lemmikkitalouksien joulukoristeisiin.

Karkota kissa kuusen luota

– Jos et halua kissan tulevan lähellekään joulukuusta, voit käyttää eläinkaupoista saatavaa kissan karkote -suihketta. Karkote toimii tuottamalla kissojen inhoamaa tuoksua, joka ei ole vahingollista ihmisille eikä kissoille.

Kokeile sitrusta...

– Kissat karttavat myös sitrushedelmien hajua. Voit esimerkiksi laittaa kuusen alle appelsiinin tai sitruunan kuoria ikään kuin koristeeksi, joulutunnelmaa ja -tuoksua tuomaan. Kissa ei tosin näistä tuoksuista riemastu.

... tai piparminttua.

– Kissanminttu saattaa saada kissat villeiksi, mutta piparminttu taas nyrpistelemään nenää. Kokeile suihkuttaa piparminttuöljyä kuusen oksiin.

Kissanminttua kissalle!

– Aktivoi kissaani muutoin: kokeile ostaa myös kissanminttusuihketta, jota voit suihkuttaa kissan vanhoihin leluihin: niin vanhat lelut tuntuvat kissasta uunituoreilta, ja kissa saattaa mieluummin keskittyä omiin leluihinsa kuin kuusenkoristeisiin. Sijoita lelut kauas puusta.

Sammuta valot!

– Kun lähdet kotoa, muista sammuttaa joulukuusen valot. Jos kissa pureskelee johtoja, se voi saada sähköiskun.

Varo neulasia

– Oikeat joulukuuset ovat vaarallisempia kissoille, kuin tekokuuset. Kuusenneulaset voivat tehdä hallaa kissan sisäelimille, jos kissa päättää maistella neulasia. Jos sinulla on oikea kuusi, pidä huolta että joulukuusella on paljon vettä, etteivät neulaset ala karista alta aikayksikön. Pidä myös huolta, että kissa ei pääse juomaan joulukuusen vettä; peitä kuusenjalka esimerkiksi liinalla. Imuroi joka päivä neulaset pois lattialta.

Turvallista joulua kaikille kissakavereille!


Lue myös:


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Cat-world.com, wikihow.com

Lue myös:

    Uusimmat