Tupakointi huonontaa eturauhassyöpää sairastavan hoitotuloksia

8:04

Tupakointi altistaa monille syöville, mutta se näyttäisi myös heikentävän syöpään sairastuneiden ennustetta. Tuoreen tutkimuksen perusteella tupakointi lisää eturauhassyöpään sairastuneilla ja hoitoja aloittavilla muun muassa kasvaimen uusiutumisen ja etäpesäkkeiden riskiä.

Katso yllä olevalta videolta, miten Pasi onnistui lopettamaan tupakoinnin kertalaakista.

JAMA Oncology -lehdessä julkaistujen havaintojen perusteella sädehoitoon tai eturauhasen poistoleikkaukseen ohjattujen riski sairastua uudelleen on noin puolitoista kertaa suurempi, jos he tupakoivat. Etäpesäkkeitä heillä todetaan kaksi–kolme kertaa todennäköisemmin, ja myös riski menehtyä seuraavien kuuden vuoden aikana oli suurempi kuin savuttomien.

Tupakoinnin lopettaneiden riskit olivat selvästi vähäisemmät kuin tupakointia jatkavien. Lopettaneilla todettiin jonkin verran enemmän kasvaimen uusiutumisia kuin savuttomilla, mutta etäpesäkkeiden ja kuolleisuuden suhteen eroja ei ollut.

Tutkijat pitävät havaintojaan osoituksena paitsi tupakoinnin haitallisuudesta eturauhassyöpäpotilaille, myös osoituksena tupakoinnin lopettamisen hyödyistä.

Havainnot perustuvat 11 tutkimuksen ja 23 000 potilaan kuusivuotisiin seurantatietoihin.

Suomalaisista aikuisista noin 10–13 prosenttia tupakoi päivittäin.

Eturauhassyöpä on yleisin miesten syöpä Suomessa: uusia tapauksia todetaan vuosittain runsaat viisi tuhatta, ja siihen kuolee noin 850 miestä joka vuosi. Sairastuneiden keski-ikä on 70 vuotta.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja