Tupakalla hurjat vaikutukset – 8 asiaa, jotka tupakointi aiheuttaa ihollesi

Tupakka-askeista pyritään tekemään entistä epähoukuttavampia 1:55
Tupakka-askeista tehtiin entistäkin epähoukuttavampia karskien kuvien avulla.

Tupakanpoltto näkyy monin tavoin myös ihossa, kertoo muun muassa uutissivusto Insider.

Tupakan on todettu olevan haitallista ihmisen terveydelle. Tupakanpoltto lisää muun muassa riskiä sairastua syöpään, keuhko- ja sydänsairauksiin.

Sen lisäksi, että tupakka vaikuttaa moniin sisäelimiin, sillä on haittavaikutuksia, jotka näkyvät myös ulospäin.

1. Ihon kimmoisuus vähenee

Vaikka ihmisen iho veltostuukin hiljalleen ikääntymisen myötä, tupakointi kiihdyttää ikääntymisprosessia.

– Tupakansavu vähentää kollageenin ja elastiinin muodostumista. Tämä saa ihon näyttämään löysemmältä, koska edellä mainitut ihon proteiinit ylläpitävät ihon rakennetta ja kimmoisuutta, ihotautilääkäri Papri Sarkar selventää.

2. Iho kuivuu herkemmin

Asiantuntijoiden mukaan tupakoitsija kärsii savutonta todennäköisemmin kuivasta ihosta. Kuivuminen voi taas näkyä ihon hilseilynä, jopa psoriaasina.

– Tupakansavu vähentää ihon kosteutta. Kaiken kaikkiaan tupakointi vaikuttaa ihon kuivumiseen ja karheuteen, ihotautlääkäri Michael Kassardjian sanoo.

3. Aiheuttaa ryppyjä ja juonteita

Tupakointi supistaa verisuonia, minkä vuoksi iho ei saa riittävästi ravinteita, jotka pitävät ihon sileänä ja kimmoisana.

Tupakointi vanhentaakin ihoa ennenaikaisesti: sen on todettu aiheuttavan etenkin kasvojen iholle ryppyjä ja juonteita – etenkin silmien ja suun ympärille.

– Tupakoitsijat käyttävät huulten ympärillä olevia lihaksia imiessään tupakansavua. Toistuva liike voi aiheuttaa juonteiden ja ryppyjen nopeamman kehityksen tälle alueelle.

4. Heikentää verenkiertoa aiheuttaen arpeutumista

Koska tupakointi supistaa verisuonia ja kuivattaa ihoa, tupakoitsijan iho rikkoutuu helpommin.

– Tämä johtaa ihon värivikoihin, arpeutumiseen ja pigmenttimuutoksiin, Kassardjian listaa.

5. Muuttaa huulten väriä

Sen lisäksi, että tupakointi voi aiheuttaa ryppyjä ja juonteita suun alueelle, se voi muuttaa huulten väriä tummemmaksi.

– Huulten tupakoinnista johtuva jatkuva altistuminen kuumuudelle voi johtaa huulten tummentumiselle ja pigmenttimuutoksille. Lisäksi huulista voi tulla kuivat ja karheat, asiantuntija listaa tupakoinnin haittavaikutuksia.

6. Ihon paranemiseen menee kauemmin

Terve iho paranee tavallisesti hyvin. Tupakanpoltto voi kuitenkin vaikuttaa ihon parantumiseen.

– Verenkierron, hapen ja ravinteiden puutteen vuoksi iholla menee kauemmin parantua leikkauksen tai muun toimenpiteen jälkeen, asiantuntija kertaa.

Tämän vuoksi myös haavaumien, arpien ja erilaisten infektioiden riski kasvaa. Ihonsiirto tai ihomuutosten kirurgiset toimenpiteet voivat epäonnistua tupakoitsijoilla todennäköisemmin kuin savuttomilla potilailla.

7. Sormet kellastuvat

Sen lisäksi, että tupakassa olevat myrkyt kellastuttavat purukalustoa, ne saavat muuttavat myös sormien ja kynsien väriä.

8. Iho muuttuu herkemmäksi UV-valolle

Sen lisäksi, että tupakka itsessään voi aiheuttaa muun muassa suu- ja keuhkosyöpää, se voi lisätä riskiä sairastua ihosyöpään.

Tupakanpoltto tekee ihon alttiimmaksi auringon UV-säteilylle, joka taas on omiaan aiheuttamaan ihomuutoksia, kuten syöpää.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähde: Insider, Health

Lue myös:

    Uusimmat