Hengenvaarallinen sydäninfarkti vaanii tupakoivia nuoria naisia – näin lopettaminen vaikuttaa

8:04
Videolla suomalaismies kertoo, miten onnistui lopettamaan tupakoinnin.

Tupakoinnin tiedetään lisäävän sydänriskejä sukupuolesta ja iästä riippumatta. Tuore brittitutkimus kuitenkin osoittaa, että tupakointi lisää erityisesti alle viisikymppisten naisten riskiä sydänkohtaukseen. Sydänkohtauksen riski saattaa laskea huomattavasti jo kuukausi tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

Kuten moni tietää, tupakointi tappaa. Tupakoinnin aiheuttamista ennenaikaisista kuolemista lähes kolmannes johtuu sydän- ja verisuonitaudeista, kertoo Sydänliitto. Naisilla tupakoinnin on havaittu lisäävän sairastumisriskiä vielä enemmän kuin miehillä.

Havainnot saavat vahvistusta Journal of the American College of Cardiology -tiedelehdessä julkaistusta Sheffieldin opetussairaalan ja Sheffieldin yliopiston tuoreesta tutkimuksesta. Tutkijat toteavat tiedotteessa, että tupakoivilla 18–49-vuotiailla naisilla näyttää olevan 13 kertaa suurempi riski ST-nousuinfarktiin kuin savuttomilla verrokeillaan. Samanikäisten miesten ryhmässä tupakointi nosti infarktiriskin 8,6-kertaiseksi.

ST-nousuinfarkti on yleisin sydäninfarkti ja siinä sepelvaltimo tukkeutuu täysin, kertoo Terveyskirjasto artikkelissaan.

Tupakointi syy noin puoleen ST-nousuinfarktitapauksista

Brittitutkijat tarkastelivat työssään 3343 sydäninfarktipotilasta, joita oli hoidettu vuosina 2009–2014 Etelä-Yorkshiren alueella Isossa-Britanniassa.

Infarktipotilaista vajaa puolet oli tupakoijia sukupuolesta riippumatta. Havainto sopii yhteen aiemman tutkimustiedon kanssa, jonka mukaan tupakointi on syy noin puoleen ST-nousuinfarktitapauksista. ST-nousuinfarktin riski oli kuitenkin suurempi miehillä kuin naisilla.

Riski sydäninfarktiin oli kohonnut erityisesti 18–49-vuotiaiden tupakoijien kohdalla. Tässä ikäryhmässä tupakoivilla naisilla oli 13 kertaa suurempi riski sairastua ST-nousuinfarktiin verrattuna savuttomiin naisiin. Ikäryhmään kuuluvilla tupakoivilla miehillä infarktiriski oli 8,6 kertaa suurempi kuin savuttomilla miehillä.

Lukuisia syitä naisten suurempaan sairastuvuuteen

Tutkijat nimeävät useita eri syitä sukupuolten väliseen eroon tupakointiin liittyvissä sydäninfarkteissa.

Tupakointi voi esimerkiksi laskea ”naishormoni” estrogeenin tasoja elimistössä. Estrogeenin tiedetään suojaavan ateroskleroosilta eli valtimonkovettumataudilta, joka voi johtaa sydäninfarktiin.

Miehillä tiedetään olevan myös suuremmat sepelvaltimot kuin naisilla. Tämä tarkoittaa, että tupakoinnin aiheuttama krooninen tulehdus voi johtaa naisilla suurempaan valtimoiden supistumiseen, koska valtimot ovat alun alkaen kapeampia.

Naisten sairastumisriskiin voi vaikuttaa myös se, että naispuolisilla infarktipotilailla oli miehiä enemmän muita verisuoniin liittyviä ongelmia, kuten verisuonikouristuksia ja verisuonitulehduksia, tutkijat kirjoittavat.

Lopettaminen kannattaa

Hyvä uutinen on, että tupakoinnin lopettaminen voi peruuttaa muutokset verenkiertoelimistössä. Tutkijoiden mukaan jo kuukausi lopettamisen jälkeen sydäninfarktiriski saattaa palautua sille tasolle, joka se on koskaan tupakoimattomien kohdalla.

Tunnista sydäninfarktin oireet

Sydäninfarkti vaatii välitöntä hoitoa. Sairauskohtausta epäillessä on soitettava välittömästi hätänumeroon 112. Ennen ambulanssin saapumista kohtauksen saaneen tulee mennä lepoon pitkälleen tai istuvaan asentoon, neuvoo Terveyskirjasto. Jos potilas ei ole aspiriinille allerginen, hänen tulee ottaa 250–500 milligrammaa aspiriinia helposti imeytyvässä muodossa, kuten poretablettina tai pureskeltavana tablettina.

ST-nousuinfarktin oireita ovat:

  • puristava rintakipu, joka alkaa usein äkkiä, painottuu rintäkehän keskiviivaan, säteilee käsiin tai leukaan ja pahenee rasituksessa tai liikkuessa
  • voimakas ylävatsakipu
  • oksentelu saattaa olla ainoa oire erityisesti vanhuksilla
  • poikkeavan voimakas hikoilu, niin sanottu kylmä hiki
  • voimakas hengenahdistus

Erityisesti vanhuksilla, naisilla ja diabeetikoilla oireina voivat olla hengenahdistus, raskas olo, närästys, pahoinvointi, oksentelu, poikkeuksellinen hikisyys, äkillinen yleistilan lasku ja sekavuus.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja