Vaikutuksia jo parissakymmenessä minuutissa: Tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa kehoon välittömästi

Ei ole merkitystä, kuinka kauan olet tupakoinut, terveyshyödyt ilmenevät välittömästi lopettamisen jälkeen.

Kun tupakka palaa, siitä vapautuu tuhansien kemikaalien vaarallinen yhdistelmä. Useimmat näistä kemikaaleista ovat myrkyllisiä ja aiheuttavat syöpää. Tupakoinnin lopettaminen onkin paras päätös, minkä voit terveytesi eteen tehdä. 

Lopettamispäätös kannattaa tehdä heti

Monimutkaisen verenkiertojärjestelmän vuoksi tupakointi vahingoittaa lähes jokaista osaa kehostasi. Monet nikotiiniriippuvaiset selittelevätkin pitkittynyttä lopettamispäätöstä sillä, että vahinko on saatu jo aikaan. 

Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että elimistö alkaa korjaamaan tupakan aiheuttamia tuhoja välittömästi viimeisen tupakan tumppaamisen jälkeen. Tämä aikajana osoittaa, mitä kehossa tapahtuu tupakoinnin lopettamisen jälkeen. 

20 minuuttia

Sisäänhengityksessä savu ja nikotiini kulkeutuvat verenkiertoon ja nostavat sekä sykettä että verenpainetta. Jo muutaman kymmenen minuutin sisällä tupakan sammuttamisesta verenpaine normalisoituu. 

8 tuntia

Nikotiini ja hiilimonoksidi heikentävät hapen kulkua sydämeen, jolloin sydän yrittää korvata hapenpuutetta sykkimällä nopeammin. Kehon happipitoisuus palautuu normaaliksi kahdeksan tunnin kuluttua tupakoinnin lopettamisesta, jolloin myös syke laskee. 

24 tuntia

Kun tupakoinnin lopettamisesta on kulunut vuorokausi, tupakoinnista rasittuneet keuhkot alkavat puhdistua limasta ja muista tupakoinnista aiheutuvista epäpuhtauksista.

48 tuntia

Nikotiini on myrkyllinen aine, joka aiheuttaa voimakasta riippuvuutta, mutta heikentää myös huomattavasti maku- ja hajuaistia. Kaksi päivää tupakoinnin lopettamisen jälkeen nikotiini poistuu kehosta ja aistit alkavat parantua.

2–12 viikkoa

Tupakointi vaikuttaa negatiivisesti verenkiertoon, jolloin fyysinen aktiivisuus voi kärsiä. Tämä puolestaan vaikuttaa helposti yleiseen terveydentilaan. Tupakoinnin lopettaminen parantaa verenkiertoa ja näin ollen lisää energisyyttä ja helpottaa liikunnan harrastamista.

3–9 kuukautta

Tässä vaiheessa tupakoinnin aiheuttamat yskä ja hengitysvaikeudet vähenevät. Muutama kuukausi lopettamisen jälkeen keuhkojen toiminta normalisoituu ja keuhkosyövän riski alkaa pienentyä.

1 vuosi

Tupakointi lisää rasvan kertymistä valtimoiden seinämiin, joten tupakoinnin lopettamisen hyödyt tulevat esiin etenkin sydänsairauksien kohdalla. Noin vuoden kuluttua tupakoinnin lopettamisesta sepelvaltimotautien riski on pudonnut puoleen.

Lue myös:

    Uusimmat