Ärsyttääkö kiristävä ja kuiva iho? Näin hellit hipiääsi läpi hyisen talven

8:08
Videolla vinkkejä kuivan ihon talvihoitoon.

Talvikuukausina monen iho kiristää ja kutisee. Kuivaa ihoa voi kosteuttaa helpoin keinoin.

Kylmä ja kuiva talvi-ilma on pehmeän ihon pahin vihollinen. The Guardian listasi, miten ihon voi pitää kosteutettuna läpi hyisten kuukausien.

1. Suojaa iho kylmältä

Kuiva ja kylmä ilma haihduttaa iholta nopeasti kosteutta, mikä saa ihon tuntumaan kuivalta ja kireältä. Tutkijoiden mukaan ihon kyky sitoa kosteutta heikkenee talvisin jopa viidenneksellä. Kylmän vaikutusta ihon kosteuteen voi lievittää suojaamalla kasvonsa esimerkiksi kaulaliinalla ja kätensä hanskoilla.

2. Vältä villaisia vaatteita

Millä tahansa kankaalla ihoaan ei kannata kylmältä suojata. Ihoa raapivat kuidut, kuten villa, voivat ärsyttää kuivaa ja kutisevaa ihoa entisestään. Villaa parempi vaihtoehto on pehmeämpi puuvilla, joka antaa ihon hengittää.

3. Vältä kuumia suihkuja

Kylmällä kuuma suihku on houkutteleva, mutta kuivan ihon kannalta huono ratkaisu. Peseytymisvesi kannattaa pitää kädenlämpöisenä. Kuivasta ihosta kärsivän kannattaa lisäksi vältellä yli 10 minuutin suihkuja ja kylpysienten tai muiden ihoa kuorivien ja siten sitä vahingoittavien pesuvälineiden käyttöä. Suihkun jälkeen iho on suositeltavaa kuivata pyyhkeellä taputellen, ei raivokkaasti hieroen.

4. Vaihda saippuasi

Yksi tavallisimpia ihon kuivattajia on liian kova saippua. Saippuat ovat emulgaattoreita, eli ne poistavat iholta nestettä. Kuivalle iholle eivät sovellu myöskään hajustetut tai alkoholia sisältävät saippuat tai deodorantit.  

5. Kosteuta

Säännöllinen ihon kosteuttaminen on paras keino kuivan ihon pehmentämiseen. Erityisesti maitohappoja sisältävät voiteet auttavat ihoa säilyttämään kosteutensa. Paras hetki rasvata ihonsa on 3–5 minuuttia suihkun jälkeen, kun iho on vielä hieman kostea.

6. Pidä itsesi nesteytettynä

Talvella vesi ei ehkä maistu kuin kesäkuukausina, mutta iholta haihtuu nestettä vuoden ympäri. Talvikuukausin ihon kosteutta imee lämmitetty, kuiva sisäilma. Vajavainen nesteytys voi vaikuttaa ihon kosteuteen. Vaikka jano ei olisikaan, tulisi vettä juoda riittävästi ja vältellä nestettä poistavia juomia, kuten kahvia.

Lähde: The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja