Tiesitkö? Näin salakavalasti nikotiini vaikuttaa selkääsi

5:19imgKATSO MYÖS VIDEO: Vahvista selkää alle neljän minuutin treenillä – valmentaja: "Tämän jos teet joka päivä, selkäsi on paremmassa kunnossa."
Julkaistu 13.07.2025 06:33
Toimittajan kuva
Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Lääkäri kertoo, miten tupakointi liittyy selkäongelmiin.

Selkäkipu on hyvin yleinen vaiva ja valtaosa sitä kokeekin jossain vaiheessa. Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Ida Rantalaiho Turun yliopistollisesta keskussairaalasta kertoo MTV Uutisille, miten tupakka ja nikotiini liittyvät selän terveyteen.  

Sekä tupakka että nikotiini vaikuttavat selän hyvinvointiin. Rantalaiho kertoo, että tupakka on kokonaisuudessaan näistä kahdesti pahempi, mutta myös pelkän nikotiinin tiedetään vaikuttavan molekyylitasolla esimerkiksi selän välilevyjen aineenvaihduntaan.

– Enenevissä määrin tulee näyttöä myös siitä, että pelkkä nikotiini vaikuttaa merkittävästi samalla tavalla, hän kertoo.  

Lue myös: Selkä jumissa? Tässä kolme harjoitusta, joilla edistät selkäsi hyvinvointia

Nikotiini ja tupakka kaikkine aineineen torppaavat verenkiertoa. Sitoutuessaan tiettyihin reseptoreihin nikotiini myös supistaa verisuonia. Nikotiinipussit eivät siis ole savuketta parempi ratkaisu.

Mikä avuksi, kun selkää särkee? Juttu jatkuu videon alla.

8:23imgKeskustelemassa Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori fysioterapeutti Satu Nieminen.

Tupakka ja nikotiini vaikuttavat välilevyihin

Rantalaiho antaa kansantajuisen selityksen sille, miten tupakointi ja nikotiini eivät tee hyvää. Hän painottaa, että selostus on hyvin yksinkertaistava, sillä todellisuudessa prosessi on monimutkaisempi solu- ja molekyylitason eri välittäjä- ja tulehdusaineiden vaikutuksesta.  

Iso osa selkäongelmista liittyy välilevyjen rappeumaan. Välilevyissä ei itsessään ole verisuonia eikä verenkiertoa, vaan välilevyt saavat hapen ja tarvitsemansa ravinteet ylä- ja alapuolella olevien nikamien päätelevyjen verisuonten kautta imeytymällä.

Nikamien päätelevyjen verisuonet ovat niin pieniä, että jo yhden savukkeen polttaminen saa ne supistumaan eikä niissä sen jälkeen pariin tuntiin kierrä verta.

– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että jos parin tunnin välein polttaa savukkeen, siellä ei kierrä veri ollenkaan. Sitä kautta välilevyjen hapen ja ravinteiden saanti joutuu huonoon jamaan ja välilevyt pääsevät rappeutumaan helpommin ja nopeammin kuin jos ei tupakoisi.

Tupakka edistää välilevyrappeumaa ja altistaa tupakoivat sitä kautta suuremmalle riskille saada välilevyn pullistuma kuin ei-tupakoivat.

tupakoinnin lopettaminenNikamien päätelevyjen verisuonet ovat niin pieniä, että jo yhden savukkeen polttaminen saa ne supistumaan.Shutterstock

Nikotiini voi estää selkäleikkauksen

Terveydenhuollossa tupakointiin ja nikotiiniin suhtaudutaan tiukasti. 

Selkäkirurgina Varsinais-Suomen hyvinvointialueella työskentelevä Rantalaiho kertoo, että heillä Turussa ollaan kenties jopa jotain alueita tarkempia tupakoinnista ja nikotiinituotteiden käyttämisestä, jos lähdetään vaikkapa pohtimaan luudutusleikkausta.

Syynä on se, että jos verenkierto häiriintyy, ei operoitu kohta luudu eli parane eikä tällöin saavuteta toimenpiteen tavoitetta ja pahimmassa tapauksessa joudutaan uusintaleikkauskierteeseen. 

Lisäksi mikäli välilevyn pullistuma leikataan, tupakoivilla on suurempi riski saada uusi pullistuma verrattuna ei-tupakoiviin.

– Olen omilla nimenomaan luudutusleikkaukseen tulevilla potilaillani edellyttänyt, että myöskään nikotiinituotteet eivät saa olla käytössä.

– Sanon aina potilaille, että tämä ei ole nillitystä eikä mitään yleistä propagandaa. Tähän on selkä syy.

Lue myös: Haaveena ryhdikäs, suora selkä? Fysioterapeutti yllättää: "Hyvään ryhtiin ei kannata väkisin pyrkiä"

Tupakka lisää kivun kokemusta

Kaikki tupakoivat eivät koe selkäkipua, mutta tupakoinnin on todettu lisäävän riskiä kokea selkäkipua. Sen ei kuitenkaan ole osoitettu pahentavan kipua.  

Tutkimuksista tiedetään, että vaikka kuvantamistutkimuksissa ei löytyisi kivun syytä selästä, silti tupakoivat ihmiset kokevat enemmän selkäkipua kuin tupakoimattomat. Syytä tälle ei tiedetä, mutta ilmiö on todettu aidoksi.  

– Vaikka ihmistä tutkittaisiin asianmukaisesti ja riittävästi, ei sieltä löydy vikaa tai sairautta, jota voitaisiin syyttää, mutta hän kokee sitä kuitenkin.

Kerroimme aiemmin, että tupakointi vaikeuttaa myös tenniskyynärpäästä parantumista.

Lue myös: 

Iskikö selkäkipu? Lääkäri antaa yllättävän ensihoitovinkin

Erikoislääkäri kertoo seikan, joka selkäpotilaan vastaanottokäynnillä jää helposti tekemättä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Selän terveys