Mainos

Ihon vanheneminen alkaa jo alle kolmekymppisenä – nämä ravintoaineet ennaltaehkäisevät ikääntymisen merkkejä

Katsotko kadehtien tuttavaasi, jonka kasvoilla ei ole vielä hänen nelikymppisiä lähestyessäkään merkkejä ikääntymisestä? Huomasitko toisella hymyryppyjen uurtuneen ihoon jo parikymppisenä? Iholla näkyvä ikääntyminen on hyvin yksilöllistä, mutta ravinnolla ja ihonhoidolla on aina valtava vaikutus.

Iho tuottaa luontaisesti kollageenia, elimistön pääproteiinia, joka varmistaa ihon, mutta myös nivelten ja luuston uudistumisen. Kollageenin tuotanto kuitenkin vähenee noin kolmekymppisenä. Nimenomaan kollageenituotannon väheneminen näkyy usein ihon kuivuutena ja ensimmäisinä juonteina, jotka eivät katoakaan kuin taikaiskusta hyvillä yöunilla tai rentouttavalla rantalomalla.

– Kollageenituotanto alkaa vähentyä 25–30 vuoden paikkeilla, jolloin iho alkaa tyypillisesti veltostua. Ihomuutokset ovat kuitenkin aina todella yksilöllisiä, sanoo Hankintatukun tuotekehityspäällikkö Ansa Viskari.

Ihon luontaisen kollageenituotannon vähenemistä nopeuttaa, jos ravinnosta ei saa riittävästi c-vitamiinia, tupakoi, ei suojaa ihoaan auringolta tai syö paljon sokeria.

– Terveellinen ruokavalio, riittävä uni, liikunta, stressinhallinta ja tupakoimattomuus ovat ihonhoidossa kaikkein tärkeimpiä seikkoja. Lisäksi iho kaipaa sekä vettä että rasvaa. Hyvälaatuiset rasvahapot ovat todella tarpeellisia iholle. Aurinko tekee myös hyvää iholle, kunhan auringonotto on maltillista.

Viskari itse suosii luonnonkosmetiikkaa, jonka ainesosaluettelot ovat mahdollisimman lyhyet. Talvi-iholle Viskari suosittelee ihovoidetta, joka sisältää keramideja eli iholle luontaisesti tyypillisiä rasvoja. Ravinnossa on hyvä huomioida, että saa tarpeeksi antioksidantteja, hyviä rasvahappoja ja c-vitamiinia.

– Kauneus tulee sisältä päin, Viskari kiteyttää.

Elimistö tuottaa luontaisesti kollageenia

Kollageeni on suosittu aineosa kosmetiikassa, jossa se vaikuttaa ihon uloimmissa kerroksissa. Kollageenia löytyy myös ravintolisistä, jolloin se tehostaa elimistön luonnollista kollageenituotantoa. Mitä kollageeni oikeastaan tekee iholle?

Elimistössä on useita eri kollageenityyppejä. Vivania-sarjan kollageenivalmisteet sisältävät hydrolysoitua eli pilkottua I-tyypin kollageenia. I-tyyppiä löytyy erityisesti ihosta sekä luustosta ja II-tyyppiä rustoista.

– Nestemäisenä nautittu hydrolisoitu kollageeni antaa elimistölle merkin, että kollageenia tarvitaan. Elimistö alkaa tuottaa sitä kollageenityyppiä, josta elimistössä on puutetta. Keholla on siitä nerokas systeemi!

Tutkimusten mukaan vähintään neljän viikon hydrolysoidun kollageenin käyttö lisää kollageenin määrää ja tiheyttä ihossa. Kollageeni tuo lisäksi ryhtiä ja rakennetta ihoon sekä tasoittaa juonteita.

Luustossa kollageeni stimuloi osteoblastien eli luuta muodostavien solujen toimintaa ylläpitäen luuston tiheyttä ja lujuutta. Kollageeni saattaa olla tarpeellinen lisä ravintoon, mikäli suvussa esiintyy osteoporoosia.

Ikääntymisen myötä yllätyksenä kuiva ihotyyppi

Moni saattaa yllättyä siitä, kuinka paljon iho ikääntyessään kuivuu. Iho voi kuivua, vaikka oma ihotyyppi olisi siihen asti ollut normaali, rasvoittuva tai sekaiho, joka kaipaa lisäkosteutusta vain esimerkiksi kovimpien pakkassäiden aikaan.

Kollageenin saanti stimuloi myös hyaluronihapon tuotantoa. Hyaluronihappo on tuttu ainesosa kosteuttavista kosmetiikan tuotteista. Sitä muodostuu myös luontaisesti sidekudos- ja rustosoluissa ruoan hiilihydraateista, mutta valmistuksessa tarvittavan entsyymin toiminta heikkenee ikääntymisen myötä, minkä seurauksena myös hyaluronihapon määrä elimistössä vähenee.

Hyaluronihapon suosio perustuu siihen, että sillä on kyky sitoa itseensä moninkertaisesti oman painonsa verran vettä. Hyaluronihappo on kuin liimaa, joka kiinnittää kollageenisäkeet yhteen ja edesauttaa ravintoaineiden kulkua soluun sisään sekä kuona-aineiden poistumista sieltä ulos.

Hyaluronihappo stimuloi myös kollageenin ja elastiinin tuotantoa. Elastiini on ihon kimmoisuutta lisäävä proteiini. Hyaluronihappo voi suojata ihoa myös auringonoton haitoilta.

Ihoa ruokitaan sisältä päin

Vivania Beauty Shotin sisältämä hyaluronihappo valmistetaan fermentoimalla ja puhdistetaan huolellisesti. Se on mikrokapseloitu liposomeihin ja pilkottu erimittaisiksi ketjuiksi, mikä varmistaa optimaalisen imeytymisen. Vivania Beauty Shotissa on sekä kollageenia, hyaluronihappoa että c-vitamiinia.

– Nämä kolme raaka-ainetta yhdessä ovat enemmän kuin osiensa summa, toteaa Viskari.

Viskari suosittelee Beauty Shot -ravintolisää osaksi monipuolista ravintoa kaikille ihotyypeille, jotka kaipaavat tehostusta ihonhoitoonsa.

– Ravintolisä on melkein sataprosenttisesti helposti imeytyvää proteiinia, minkä vuoksi se sopii myös paljon urheileville. Lisäksi jos liikkuu runsaasti, luusto tarvitsee kollageenia ja lihasmassa proteiinia kasvaakseen. Vanhempien ihmisten puolestaan voi olla vaikeaa saada ravinnosta riittävästi proteiinia.

Viskari muistuttaa, ettei koskaan ole liian myöhäistä aloittaa ihon ravitsemista sisältä päin. Karkeasti voitaisi sanoa, että mitä enemmän kasvoilla on ikääntymisen merkkejä sitä vähemmän elimistö kollageenia luontaisesti tuottaa.

– Ihoa ruokitaan sisältä päin, kun ulkoa päin sitä voidaan hoitaa ja kosteuttaa. Hyvä muistutus on, että mitä myöhemmin aloittaa kollageenilisän käytön, sitä voimakkaamman signaalin elimistö tarvitsee käynnistääkseen kollageenituotannon, Viskari muistuttaa.

Tällöin kollageenilisää täytyy käyttää pidemmän aikaa, kunnes elimistö herää tuottamaan puuttuvaa kollageenia ja näkyviä tuloksia saadaan aikaan.

Vivania Beauty Shotin suositeltu päiväannos 50 ml sisältää runsaasti vaikuttavia aineita: 10 g kollageenia, 100 mg hyaluronihappoa ja 75 mg C-vitamiinia. Tuotteessa käytetään laadukasta, tutkittua Peptan-kollageenia, jonka suositeltu päiväannos on 5–10 g. Päivittäinen kollageenilisä antaa iholle hehkua, tukea ja täyteläisyyttä sekä rakennusaineita luustolle ja nivelille vähentäen nivelten kipua ja jäykkyyttä. Vivania Beauty Shotista on saatavana myös herkullinen mango-melonin maku. Kesän kausimaku raparperi-mansikka on saatavana huhtikuusta elokuuhun 2019. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja