Yleinen ihosairaus häiritsee seksielämää kahdesta syystä – joka toisella sairautta potevalla intiimiongelmia

Nuoren mallin polttava psoriasis peitti jopa 90 prosenttia ihosta 5:30
Polttava psoriasis peittää mallin ihosta jopa 90 prosenttia.

Psoriaasi-ihosairautta potevilla on tavallista enemmän seksuaalisia toimintahäiriöitä ja erektiovaikeuksia. Taustalla ovat sairauteen liittyvät fyysiset ja psyykkiset ongelmat, JAMA Dermatologyn julkaisemat tulokset osoittavat. Tutkimus perustuu 28 aikaisemman tutkimuksen, 53 000 psoriaasipotilaan ja 1,8 miljoonan terveen verrokin terveystietoihin.

Analyysin perusteella erektiohäiriöt ja muut seksuaaliset toimintahäiriöt olivat selvästi yleisempiä psoriaasia potevilla kuin terveillä verrokeilla. Niitä oli noin joka toisella psoriaasipotilaalla.

Erityisesti ongelmia oli potilailla, joilla oli masennusta tai ahdistusoireita, nivelpsoriaasi tai psoriaasin aiheuttamia ihomuutoksia sukupuolielimissä. Näiden seikkojen lisäksi psoriaasiin kuuluva tulehdustila saattaa edesauttaa seksuaalisten toimintahäiriöiden kehittymistä. Tähän viittaa muun muassa se, että monissa tutkimuksissa seksielämän ongelmat vähenivät potilailla, jotka saivat biologisia psoriaasilääkkeitä.

Psoriaasi on ihon ja nivelten sairaus, jota sairastaa noin kaksi suomalaista sadasta. Iholla se aiheuttaa hilseläiskiä eri puolille kehoa. Nivelissä tauti voi tuntua muun muassa arkuutena ja aamujäykkyytenä.

Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat