Suojele läheisiäsi: Passiivinen tupakointi yhdistettiin uuteen sairauteen

Taas tupakoitsijoita rangaistaan 10:00
Mieskunnon ylläpito toimi Pasi Sorjosella hyvänä motivaattorina tupakoinnin lopettamiseen.

Krooninen munuaissairaus näyttäisi kehittyvän todennäköisemmin henkilöille, jotka altistuvat passiivisesti tupakansavulle. Tutkimus julkaistiin Clinical Journal of the American Society of Nephrology -lehdessä.

Tulosten perusteella viikoittain tupakansavulle altistuvat itse savuttomat sairastavat kroonista munuaissairautta noin 40–50 prosenttia todennäköisemmin kuin savuttomat, jotka eivät altistu tupakalle.

Myös riski sairastua munuaissairauteen on heillä suurentunut. Yhdeksänvuotisen seurannan aikana riski sairastua oli noin 60 prosenttia suurempi henkilöillä, jotka altistuivat tupakansavulle 1–7 päivänä viikossa.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 130 000 eteläkorealaisen terveystietoja, jotka oli kerätty osana vuosina 2001–2014 tehtyä tutkimusta.

Munuaissairaus altistaa muille sairauksille

Krooninen munuaissairaus tarkoittaa munuaisten toiminnan heikentymistä. Jos se pääsee etenemään pitkälle ja munuaisten toiminta heikkenee liikaa, potilas joutuu loppuelämäkseen dialyysiin eli keinomunuaishoitoon tai tarvitsee munuaissiirron. Suomessa vaikea munuaissairaus johtaa dialyysiin vuosittain noin 500 henkilöllä. Munuaissairaus altistaa myös muille sairauksille, muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille.

Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat