Tunnistatko itsesi? Nämä unitaipumukset ennustavat hyvää sydänterveyttä

Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesi 6:23
Tiesitkö? Videolla kerrotaan, miten merkittävällä tavalla uni vaikuttaa terveyteen.

Kaikin puolin hyvät ja taitavat nukkujat säästyvät muita todennäköisemmin sydän- ja verisuonitaudeilta, tuore tutkimus osoittaa. Tulokset vahvistavat näyttöä unen ja levon merkityksestä sairauksien ehkäisyssä.

Tutkimuksessa käytettiin brittiläisen UK Biobankin kattavia tietopankkeja, joista saatiin 390 000 aikuisen terveys- ja geenitietoja. Vajaan yhdeksän vuoden seurannan aikana 7 300 heistä sairastui sydän- ja verisuonitautiin.

Tutkijat jakoivat potilaat ryhmiin unitaipumusten perusteella. Parhaiden nukkujien ryhmään pääsivät aamuvirkut säännöllisesti 7–8 tuntia yössä nukkuvat, joilla oli tuskin lainkaan unettomuutta, päiväväsymystä tai kuorsausta.

Tällaisten nukkujien riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, sepelvaltimotautiin tai aivoverenkiertohäiriöön seurannan aikana oli yli kolmanneksen pienempi kuin osallistujien, joilla oli useita uniongelmia tai haitallisia unitaipumuksia.

Jos havaittu unen ja sydänriskien yhteys on kausaalinen, tässä potilasjoukossa lähes joka kymmenes sairastuminen johtui uniongelmista. Suurimmassa vaarassa olivat potilaat, joilla oli uniongelmien lisäksi suuri geneettinen alttius sydän- ja verisuonitaudeille.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat