Sydänkohtaukseen johtava salakavala sairaus voi näkyä käsissäsi – tarkkaile tätä merkkiä

Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesi 6:23
Huono nukkuminen lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, mutta voi kasvattaa myös muistisairauksien todennäköisyyttä. Videolla kerrotaan, miten uni vaikuttaa terveyteen.

Pienet punertavat täplät kynsien alla voivat olla oire sepelvaltimotaudista.

Ihmisellä on kaksi sepelvaltimoa, jotka sijaitsevat sydämen pinnalla. Niiden tehtävänä on kuljettaa sydämelle hapekasta verta. Jos sepelvaltimot ahtautuvat valtimotaudin seurauksena, sydämeen ei pääse riittävästi verta, mikä voi johtaa sydänkohtaukseen. Tupakointi, kohonnut kolesteroli, korkea verenpaine, tyypin 2 diabetes sekä lihavuus lisäävät valtimotaudin ja sitä seuraavan sepelvaltimotaudin riskiä.

Sepelvaltimotauti on syöpien ohella Suomen yleisin kansansairaus. Sepelvaltimotaudin tyypillisin oire on fyysisessä tai henkisessä rasituksessa toistuvasti ja samanlaisena ilmaantuva rintakipu, joka helpottaa nopeasti levossa. Kipu voi tuntua myös ylävatsassa tai olla luonteeltaan polttavaa. Joskus sepelvaltimotaudin oireena on ainoastaan rasituksessa tuntuva ohimenevä hengenahdistus tai rasitukseen liittyvä epämiellyttävä ahdistus, uupuminen ja pahoinvointi.

Monimuotoisten oireiden lisäksi sepelvaltimotaudista erityisen salakavalan tekee se, että sen ensimmäinen oire saattaa olla tappava sydänkohtaus.

Kynnet voivat paljastaa sydäntaudin

Toisinaan sepelvaltimotauti voi oireilla varsin yllättävässä paikassa: käsissä.

American Academy of Dermatology kertoo verkkosivuillaan, että punaiset, ruskeanpunaiset tai violetit läiskät kynsien alla voivat olla merkki sydäntaudista. Läiskät ovat parin millimetrin kokoisia, ja ne liikkuvat ylöspäin kynnen kasvaessa.

Tavallisesti tummat täplät kynsien alla ovat merkki vamman aiheuttamasta verenvuodosta, mutta läiskiä aiheuttavat myös pienet veritulpat. Jos kynsiään ei muista satuttaneensa, voi läiskistä olla syytä kertoa lääkärille. Kynnen loukkaantumisesta aiheutuneet täplät häviävät tavallisesti itsestään noin kuukauden kuluessa.

Myös jos kynnessä oleviin punertaviin läiskiin liittyy kuumetta, punertavia läiskiä muualla ihossa tai nivelkipua, kannattaa hakeutua lääkärin pakeille, neuvoo Medical News Today.

Entä mistä johtuvat kynsissä näkyvät keltaiset värjääntymät, vihreä väri tai pitkittäiset tummat juovat? Lue tästä, millaisia terveysongelmia kynnet voivat paljastaa.

Lue myös:

    Uusimmat