Mainos

Trump yltyi kehumaan Koreoiden ansiokasta tapaamista – Yhdysvalloilla yhä suuri rooli ydinriisunnan etenemisessä

1:01

Etelä-Korean ja Pohjois-Korean johtajien Pjongjangin-tapaamisen tulokset ovat saaneet Yhdysvaltojen presidentinkin iloiseksi.

Katso video: Koreat sopivat Korean niemimaan ydinaseriisunnasta!

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un sopivat, että kansainväliset valvojat saavat tarkkailla Pohjois-Korean merkittävien ohjuslaitosten purkamista.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump herkesi jo suitsuttamaan tapaamisen tuloksia Twitterissä "todella jännittäviksi".

Pallo heitetty Yhdysvalloille

Tapaamisessa Pohjois-Korea ja Etelä-Korea pääsivät Moonin mukaan yhteisymmärrykseen siitä, että Korean niemimaa pitäisi muuttua rauhanomaiseksi maaperäksi ilman ydinaseita ja niiden uhkaa.

Pohjois-Korean ehtona merkittävimpien ydinasekompleksien sulkemiselle oli se, että Yhdysvallat tekee vastavuoroisia toimia. Mitä nämä toimet tarkalleen ottaen ovat, ei ole kerrottu. Pallo on kuitenkin ainakin osin heitetty Trumpin hallinnon käsiin. 

Valkoisen talon mukaan Kim onkin ehdottanut Trumpille uutta tapaamista, jonka tarkemmat yksityiskohdat ovat vielä hämärän peitossa.

Moonin ja Kimin ilmeisen onnistunut tapaaminen antanee uutta pontta myös Trumpin ja Kimin kaavaillulle kakkostapaamiselle. Kesäkuisessa Singaporen-huippukokouksessa Trumpin ja Kimin sopimien asioiden konkreettinen eteneminen on jäänyt toistaiseksi odotettua verkkaisemmaksi.

Suunnitelmissa yhteiset olympialaiset

Ydinaseriisunnan ohella Koreoiden tapaamisessa puitiin myös urheilua.

Koreat ilmoittivat hakevansa yhdessä isännyyttä vuonna 2032 järjestettäville kesäolympialaisille. Maat kertoivat myös aikovansa työskennellä aktiivisesti yhdessä muissakin kansainvälisissä urheilukilpailuissa, kuten Tokion olympialaisissa vuonna 2020.

Idea yhteisten olympialaisten hakemiselle tuli Etelä-Korean urheiluministeriltä Do Jong-hwanilta.

Historiallinen visiitti luvassa?

Kim sanoo aikovansa vierailla "lähitulevaisuudessa" Etelä-Korean pääkaupungissa Seoulissa. Tapaaminen olisi historiallinen, sillä Pohjois-Korean johtaja ei ole koskaan aiemmin vieraillut etelän naapurinsa pääkaupungissa.

Etelä-Korean Moonin mukaan uusi tapaaminen järjestettäisiin tämän vuoden loppuun mennessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.