Triathlonisti: Aloittaa voi vaikka kuusikymppisenä

62-vuotias Petteri Grönholm on harrastanut uintia, pyöräilyä ja juoksua yhdistävää triathlonia lähes 30 vuoden ajan. Hän rohkaisee lajin pariin iästä riippumatta.

– Triathlonissa ei ole yläikärajaa. Kaikki, jotka pystyvät liikkumaan, ovat tervetulleita. Tämän vuoden MM-kisoissa vanhin läpipäässyt oli 75-vuotias. Suomessakin käy kisoissa yli seitsemänkymppisiä, Petteri Grönholm sanoo.

– Aloittaa voi vaikka kuusikymppisenä. Totta kai pitää olla liikkunut aikaisemmin, mutta arkiliikunta viisi–kuusi tuntia viikossa riittää. Jokainen kuusikymppinen, joka jaksaa uida 200 metriä, pyöräillä 20 kilometriä ja juosta kolme kilometriä, pystyy triathloniin. Jos ei ole yhtään liikkunut, niin ensin pitää tehdä jonkinlainen tarkastus ja olla itse kriittinen itsensä suhteen.

Eri-ikäisille triathlonisteille on kisoissa omat sarjansa viiden vuoden välein 25 ikävuodesta alkaen.

– Ikäryhmiin tulee koko ajan enemmän ja enemmän osallistujia. Kansallisissa kisoissa 50–54-vuotiaissa saattaa olla 300 osanottajaa. Siitä määrät vähenevät pikkuhiljaa niin, että omassa ikäsarjassani 60–64-vuotiaissa osanottajia on joitakin kymmeniä.

Petteri muistuttaa, että kaikkien ei täydy osallistua täys- tai edes sprinttimatkalle, joista ensimmäisessä kilometrejä taitetaan yhteensä noin 226 ja jälkimmäisessä vajaat 26.

– Triathlonin rankkuus on paljolti kiinni siitä, mitä haluaa tehdä. Ei kaikkien tarvitse lähteä pitkille matkoille. Nykyään on lukuisia matalan kynnyksen kisoja, joissa esimerkiksi uidaan 200–300 metriä, pyöräillään kymmenen kilometriä ja juostaan kolme kilometriä. Tällaiset lyhyet kokeilumatkat kestävät tunnin–kaksi, ja sehän on normaalille ihmiselle ihan perusliikuntaa.

– Lyhyen matkan kisoihin pääsee vaikka Jopolla, ei tarvitse hankkia mitään 3 000 euron triathlon-pyörää. Ylipäänsäkin triathlonissa pääsee alkuun varusteilla, jotka löytyvät jokaisen kellarista: juoksukengillä, pyörällä, pyöräilykypärällä ja uintivarusteilla.

Monelle lajin kynnyskysymys on uinti.

– Kaikilla ei välttämättä ole uintitaustaa. Rintauinnin osaaminen ei tässä lajissa pidemmän päälle vetele, vaan enemmän irti saadakseen on hyvä opetella vapaauintia eli kroolia. Tehdessä oppii, ja kursseja käymällä uimisesta tulee mielekkäämpää, Petteri neuvoo.

Katso vinkit triathlonin aloittamiseen

Triathlonisti Kaisa Lehtonen neuvoi triathlonista haaveilevia MTV Lifestylen haastattelussa kesäkuussa 2014. Katso video alta.

Lue myös:

    Uusimmat