Transvestiitti Niina pukeutuu rohkeasti naiseksi niin töissä kuin vapaalla

Niina* on transvestiitti - mies, joka meikkaa ja pukeutuu naisen vaatteisiin. Vaimonsa kanssa he jakavat rakkauden kenkiin.

Niinan kiinnostus naisten vaatteisiin alkoi jo varhain. Hän kokeili jo pikkupoikana äitinsä vaatteita silloin tällöin. Jossain vaiheessa Niinalle kuitenkin sanottiin, ettei kunnon poika ja mies tee niin - lopeta tapa.

– Tajusin kyllä jo lapsena, että pukeutuminen oli kiellettyä. Minulle sanottiin, ettei sellainen sovi kunnon pojan rooliin. Se aiheutti syyllisyyttä, Niina myöntää.

Niina jatkoi salaa harrastustaan läpi teini-iän.

Elämä kulki eteenpäin, ja Niina luuli koko nuoruutensa, että on ainoa mies maailmassa, joka tuntee halua pukeutua naisten vaatteisiin. Teini-iässä Niina tyytyi vain ihailemaan ja katselemaan vaatekaupoissa.

– Mietin, että mitä jos saisin kokeilla noita? Silloin en ostanut vielä itse.

Sitten internet tuli kuvioihin ja Niina huomasi, ettei ollut tuntemustensa kanssa yksin.

– Aikuistumisen aikaan netin ansiosta sain tietoa transvestisuudesta ja sitä kautta uskalsin enemmän. Se oli upea tunne! Olin saanut pukeutumisesta iloa ja hyvää oloa, mutta suuri osa hyvästä tunteesta oli ollut myös sitä syyllisyyttä.

Niina sanoo aloittaneensa täysin kaapista, eikä uskonut, että voisi mitenkään mennä joskus ihmisten ilmoille sellaisena kuin nykyään menee.

Hyvää oloa

Niinalle naistenvaatteisiin pukeutuminen on täysin luonnollinen asia ja osa hänen omaa persoonaansa.

– Saan siitä hyvää mieltä ja oloa. Ihan samalla tavalla, kun saan hyvää oloa meren rannalla tai luonnossa olemisesta. Viihdyn naisten vaatteissa vain niin hyvin. Jos siihen on minulla mahdollisuus, niin miksen niin tekisi? Niina kysyy.

– Se on sama asia, kuin että jos joku tykkää pukeutua tiettyihin väreihin, vaikka mustaan tai oranssiin. Naisten vaatteisiin pukeutumisesta saamaani oloa voisi myös verrata mihin tahansa hyvän olon tunteeseen, vaikka oloon, mikä on, kun tulee rentoutuneena saunasta, kun olo on puhdas ja hyvä.

Juhliin laittaudutaan, kotona ollaan rennosti

Vuosien mittaan Niina on pukeutunut yhä avoimemmin ja useammissa tilanteissa naisten vaatteisiin ja nykyään pukeutuu naisellisiin vaatteisiin päivittäin. Se, miten Niina milloinkin pukeutuu, riippuu aivan tilanteesta, kuten muillakin ihmisillä.

– Pukeutumiseni vaihtelee ihan sen mukaan, mitä teen. Jos teen jotain ruumiillista työtä, vaikka ajan nurmikkoa pihalla, niin silloin minulla saattaa olla farkut ja rento paita. Juhliin pukeudun kyllä naisellisemmin ja juhlavammin, kuten naisetkin.

Työkseen Niina tekee toimistotyötä ja sanoo joskus työn rajoittavan pukeutumista.

– Mutta pukeudun naisten vaatteisiin kotona ja töissä, oikeastaan melkein aina silloin kun siltä tuntuu. Olen siitä onnellisessa asemassa, että voin tehdä niin, Niina sanoo.

Ylipäänsä se, miten usein transvestiitit pukeutuvat, on täysin tapauksesta riippuvaista.

– Se vaihtelee valtavasti. On niitä, jotka pukeutuvat joka päivä, ja niitä, jotka vain muutaman kerran vuodessa. Ei ole olemassa mitään kaavaa tai stereotypiaa tähänkään, Niina selventää.

Farkut ja kengät suosikkeja

– Se, mitä tykkään pitää päällä eniten, vaihtelee kausittain. Mutta olen aika farkkutyttö, tykkään erilaisista farkuista. Myös kenkäfriikki olen aina ollut, kuten vaimonikin.

Niina kertoo, että pukeutuminen on joskus vaimon kanssa yhteistä harrastusta.

– Pukeudumme tietenkin yhdessä, jos olemme lähdössä yhdessä jonnekin! Etenkin jos menemme illalliselle tai juhliin.

– Joskus menen tapaamisiin ja tilaisuuksiin yksin, joskus vaimon kanssa, ihan riippuu tilanteesta.

Vaikka vuosien saatossa Niina on pukeutunut naisten vaatteisiin yhä useammin, ei hän enää tee sitä niin korkealla profiililla.

– Ehkä 10 vuotta sitten laittauduin huomiota herättävämmin. Nykyään olen vain yksi nainen muiden joukossa.

– Meikkaan kuitenkin päivittäin. Juhliin voimakkaammin, arkisin hillitymmin.

Tyhjää elämää ilman

Niina voisi elää ilman naisten vaatteisiin pukeutumista, mutta kokee, että se vaikuttaisi negatiivisesti hänen elämänlaatuunsa.

– Voisin ihan varmasti elää ilman tätä. Mutta kysytään näin: jos et pystyisi itse vaikuttamaan elämääsi, onko elämä enää mielekästä?

Niina vertaa pukeutumisen lopettamista siihen, jos jokin ruumiinosa poistettaisiin.

– Jos jalkasi tai kätesi amputoitaisiin pois, olisiko se sitten täyttä elämää? Naisten vaatteisiin pukeutuminen ja meikkaaminen ovat yksi osa persoonaani ja onnellisuuttani.

Drag queenit toista maata

Niina kertoo, että Drag queen -maailma on sitten kokonaan eri maailma. Siinä miehet pukeutuvat naisiksi tai naisen vaatteisiin ja meikkiin täysin show-mielessä. Drag queenit esiintyvät.

– Monellakaan drag queenilla ei ole muussa elämässä ollenkaan tapana pukeutua naiseksi. Joillekin transvestiiteille kun se taas on ihan elämäntapa, Niina selventää.

*) haastateltavan nimi muutettu

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja