Traficom: Valko-Venäjän valtiollisen lentoyhtiön Belavian liikennöintilupa Suomeen on peruttu – ei voida varmistaa matkustajien turvallisuutta

Ulkoministeri Pekka Haavisto pitää Valko-Venäjän ilmatilan kiertämistä oikeana päätöksenä 8:22
Ulkoministeri Pekka Haavisto pitää Valko-Venäjän ilmatilan kiertämistä oikeana päätöksenä.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on perunut Valko-Venäjän valtiollisen lentoyhtiön Belavian liikennöintiluvan Suomeen.

Traficomin mukaan Valko-Venäjä ei voi varmistaa lentoliikenteen ja matkustajien turvallisuutta alueellaan.

Päätös on tullut voimaan saman tien. Käytännössä liikennöintiluvan peruminen tarkoittaa sitä, että Belavia ei voi lentää Suomen ilmatilassa eikä laskeutua Suomen lentokentille.

Lentoyhtiö Belavian koneilta on estetty pääsy myös useisiin muihin Europan maihin. Lentokiellosta ovat ilmoittaneet Ruotsi, Latvia, Liettua, Ranska, Iso-Britannia ja Ukraina.

Näin se näkyy käytännössä

Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki kertoo STT:lle, että välittömin vaikutus liikennöintiluvan perumisella on ollut se, että Belavian tämänpäiväinen lento Valko-Venäjän pääkaupungista Minskistä Helsinkiin on peruttu.

Belavialla on ollut Saarimäen mukaan viikossa muutamia edestakaisia lentoja Suomen ja Valko-Venäjän välillä.

Matkustajien turvallisuus on tärkein

Valko-Venäjä pakotti sunnuntaina Ryanairin koneen laskeutumaan Minskiin, ja samassa yhteydessä otettiin kiinni oppositioaktivisti ja toimittaja Raman Pratasevitsh sekä tämän naisystävä Sofia Sapega.

– Olemme arvioineet, että Valko-Venäjän lennonjohto ei tämän sunnuntaisen toimenpiteen perusteella välttämättä pysty riittävällä tasolla matkustajien oikeuksista huolehtimaan. Päädyimme tähän toimenpiteeseen, jotta voimme varmistaa matkustajien oikeuksien ja lentoturvallisuuden toteutumisen kaikissa tilanteissa, Saarimäki sanoo.

Liikennöintiluvan peruminen pysyvä toimi

Liikennöintiluvan peruuttaminen on pysyvä toimi eli uuden luvan kanssa aloitetaan puhtaalta pöydältä. Liikennöintiluvan halutessaan Belavian on jätettävä anomus, jolloin Traficom tekee Valko-Vejäjän valtiollisesta lentoyhtiöstä uuden arvion.

Eilen Traficom linjasi Euroopan neuvoston suosituksen mukaisesti, että suomalaisten lentoyhtiöiden muiden EU-jäsenmaiden lentoyhtiöiden tapaan tulisi välttää lentämistä Valko-Venäjän ilmatilassa toistaiseksi. Kaikki suomalaiset lentoyhtiöt ilmoittivat noudattavansa suositusta.

Lue myös:

    Uusimmat