Finnair keskeyttää Valko-Venäjän ilmatilassa lentämisen toistaiseksi – "Tapaus on äärimmäisen huolestuttava ja poikkeuksellinen"

Finnair ei lennä Valko-Venäjän ilmatilassa toistaiseksi. Yhtiö ilmoittaa asiasta Twitterissä. 

Ensimmäinen uudelleen reititettävä lento on yhtiön huominen lento Turkin Gazipasaan, jonne matka-aika pitenee hieman.

Finnair ilmoittaa uuden linjauksensa perustuvan liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ohjeistukseen. 

Pidemmät lennot maksavat enemmän

Finnair on liikennöinyt tähän asti viikoittain noin kolme lentoa Kreikkaan ja Turkkiin Valko-Venäjän ilmatilan kautta. Jo seuraava lento ohjataan kulkemaan toista reittiä.

– Seuraava lento, jota asia koskee, on huomenna keskiviikkona. Edellinen lento, joka lensi Valko-Venäjän ilmatilan kautta, oli sunnuntaina, eli näitä lentoja on tällä hetkellä hyvin vähän, Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist kertoo MTV Uutisille.

Lentoajan piteneminen maksaa yhtiölle.

– Aina, kun lentomatka pitenee, se lisää polttoainekustannuksia ja lennon hiilidioksidipäästöjä. Lopullinen polttoainekulutus riippuu lopullisesta reitityksestä, ja siihen vaikuttavat myös muun muassa tuulet.

Päätös välttää Valko-Venäjän ilmatilaa on voimassa toistaiseksi.

Ilmatilaa vältetty esimerkiksi Iranissa ja Ukrainassa

Finnairin viestintäjohtajan mukaan on sinänsä arkipäiväistä välttää tiettyä ilmatilaa esimerkiksi valtion sotaharjoitusten takia.

– Tämä Ryanairin tapaus on äärimmäisen huolestuttava ja hyvin poikkeuksellinen. On hyvä, että niin eri maat kuin lentoliikenteen keskeiset järjestöt ovat vaatineet perusteellisesti selvitettäväksi, Tallqvist sanoo STT:n haastattelussa.

Tallqvist kertoo, että takavuosina uudelleen reitityksiä on tehty esimerkiksi Dubain-lentoon sen jälkeen, kun Iran viime vuoden alussa ampui Teheranista lähteneen matkustajakoneen maahan.

Vastaavasti Itä-Ukrainassa vuonna 2014 alas ammuttu Malaysian Airlinesin matkustajakone aiheutti tietyn ilmatila-alueen välttelyä jonkin aikaa.

Myös EU-johtajat kehottavat lentoyhtiöitä välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa

Myös EU-huippukokoukseen eilen kokoontuneet jäsenmaiden johtajat kehottivat EU:n lentoyhtiöitä välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa.

Valko-Venäjä pakotti sunnuntaina Kreikasta Liettuaan matkalla olleen Ryanairin koneen laskeutumaan Minskiin, ja samassa yhteydessä otettiin kiinni oppositioaktivisti ja toimittaja Raman Pratasevitsh sekä tämän naisystävä Sofija Sapega.


Lue myös:

    Uusimmat