Tornado riehuu Yhdysvalloissa – pelkästään Kentuckyssa yli 70:n uskotaan kuolleen: "Kuin pommin jäljiltä"

Tornado riehuu Yhdysvalloissa – pelkästään Kentuckyssa jopa sadan uskotaan kuolleen: 100 työntekijää jumissa Amazonin varastossa 1:17
Katso, millaista jälkeä tornado on saanut aikaan – "Tuhot ovat pahempia kuin mitä olen koskaan nähnyt"

Yhdysvalloissa Kentuckyn osavaltiossa yli 70 ihmisen uskotaan kuolleen maan keskiosaa riepottelevassa tornadossa.

Yhdysvaltain keskiosaa riepottelee parhaillaan kova myrsky, joka on synnyttänyt useita tornadoja eri osavaltioihin. CNN:n mukaan tornadoja on riehunut lähes 20 kappaletta viidessä eri osavaltiossa. Noin 55 miljoonan ihmisen arvioidaan olevan vaarassa myrskyn vuoksi.

Osavaltion kuvernööri Andy Beshear kertoi aiemmin CNN:lle. että uhriluvun uskotaan nousevan. Tuolloin puhuttiin vielä 50:stä kuolonuhrista. 

– Pelkään, että kuolleita on enemmän kuin 50... todennäköisesti lukema on noin 70–100 välillä, se on kauhistuttavaa, kuvernööri sanoi tiedotustilaisuudessa Mayfieldin kaupungissa lauantaina.

– Tuhot ovat pahempia kuin mitä olen koskaan nähnyt, Beshear jatkoi.

Osavaltioon on julistettu hätätila myrskyn vuoksi.

Mayfieldin pormestari Kathy O'Nan kertoi CNN:lle, että näkymä kaupungissa oli kuin pommin jäljiltä. Myöhemmin hän sanoi kaupunkinsa näyttävän tulitikkukasoilta.

–  Keskikaupunkimme kirkot ovat tuhoutuneet, keskustassa oleva oikeustalo on tuhoutunut. Vesijohtojärjestelmä ei toimi tällä hetkellä. Sähköjä ei ole.

–  On todella järkyttävää ja sydäntäsärkevää katsella yhteisöämme.

Mayfieldiin on määrä lauantai-iltana paikallista aikaa astua voimaan ulkonaliikkumiskielto, kertoi poliisipäällikkö Nathan Kent CNN:n mukaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi lauantaina, että eteläisiä ja keskilännen osavaltioita runnelleet tuhoisat tornadot ovat "käsittämätön murhenäytelmä".

–  Työskentelemme kuvernöörien kanssa taataksemme, että heillä on se, mitä tarvitaan eloonjääneiden etsinnässä ja että vahinkojen arviointi jatkuu, Biden tviittasi.

Yli kymmenen piirikunnan alueella Kentuckyssa on tapahtunut järisyttäviä tuhoja.

Kentuckyn kynttilätehdas tuhoutui tornadon kourissa täysin. Uutistoimisto Reuters kertoo, että raunioista on pelastettu noin 40 ihmistä.

Kansallinen myrskykeskus oli myös asettanut riskivaroituksen säästä alueella perjantain ja lauantain väliselle yölle paikallista aikaa.

–  Myrsky tulee vaikuttamaan yli puoleen maasta, sanoi CNN:n meteorologi Gene Norman.

Verkkokauppa Amazonin varasto romahti – ihmisiä kuollut

Kuolonuhreja on raportoitu myös muun muassa Arkansasissa. Siellä ainakin yhden ihmisen on kerrottu kuolleen sen jälkeen, kun myrsky repi paikallisen hoivakodin katon irti. Aiemmin kerrottiin kahdesta kuolleesta, mutta viranomaiset korjasivat tiedon myöhemmin.

Myös Tennesseessä on viranomaisten mukaan kuollut kolme ihmistä.

Illinoisin osavaltiossa Edwardsvillessa noin 100 työntekijää jäi jumiin verkkokauppa Amazonin tiloihin myrskyn vuoksi. Pelastustyöntekijät yrittivät pelastaa rakennuksessa olevia henkilöitä.

Vielä ei tiedetä, kuinka monta ihmistä on kuollut tai loukkaantunut, mutta Illinoisin poliisipäällikön Mike Fillbackin mukaan kuolonuhreja on ainakin yksi, kertoi BBC.

Myöhemmin kerrottiin, että 30 ihmistä oli pelastettu varaston sisältä ja kaksi oli kuljetettu ilmateitse sairaalaan naapuriosavaltio Missouriin.

Videokuvissa ja sosiaalisessa mediassa näkyy, että suuri osa varaston kattoa on revennyt ja yksi seinä romahtanut rakennuksen sisään

Yli 100 000 kotitaloutta sähköttä

Tornadot ovat aiheuttaneet myös laajoja sähkökatkoja ja tuhoja. Esimerkiksi Tennesseessä useita rakennuksia on vaurioitunut.

New Yorkin Timesin mukaan noin 140  000 kotitaloutta oli lauantaiaamuna paikallista aikaa ilman sähköä. Myös Kentuckyssä, Arkansasissa, Illinoisissa ja Missourissa kymmenettuhannet kotitaloudet olivat ilman sähköä.

Artikkelia päivitetty kauttaaltaan la 11.12. klo 23.34 uusilla tiedoilla.

Lue myös:

    Uusimmat