Tiesitkö tätä V niin kuin verikosto -elokuvan naamarista?

V niin kuin verikosto -elokuvassa nähty maski on nimeltään Guy Fawkes -naamio. Sittemmin naamarista on tullut osa Internet-ilmiötä.

V niin kuin verikosto on persoonallinen scifi-jännäri hämäräperäisestä naamiomiehestä, joka tunnetaan nimellä V, ja joka tekee terrori-iskuja vastustaakseen yhteiskunnan totalitaarista järjestelmää. Mitä tapahtuukaan, kun V pelastaa nuoren oikeamielisen Evey-tytön salaisen poliisin käsistä ja nämä kaksi yhdistävät voimansa?

Elokuva perustuu AlanMooren ja DavidLloydin sarjakuvaromaaniin, ja se sai positiivisen vastaanoton niin katsojien kuin kriitikoidenkin keskuudessa.

Amazon.comin parhaiten myyty naamari

Elokuvassa päähahmo V:n kasvoilla nähty Guy Fawkes -naamio on tyylitelty kuvaus niin kutsutussa ruutisalaliitossa osallisena olleesta GuyFawkesista.

Salaliiton ajatuksena oli murhata Englannin kuningas JaakkoI ja räjäyttää parlamenttitalo. V niin kuin verikoston juoni hyödyntää kyseistä salaliittoa. Fawkesin mukaan nimettyä Guy Fawkesin yötä vietetään edelleen 5. marraskuuta, ja naamioita käytetään yleisesti myös silloin.

Internet-ryhmä Anonymous otti naamion symbolikseen V niin kuin verikosto -elokuvan jälkeen.

Anonymous on Internetissä toimiva hakkeri- ja aktivistiryhmä, jonka nimissä on järjestetty tapahtumia ja verkkohyökkäyksiä esimerkiksi poliittiseen aktivismiin, sananvapauteen ja lastensuojeluun liittyen.

AlanMoore kertoo yllättyneensä miellyttävästi nähtyään naamioita mielenosoittajien yllä uutislähetyksen kuvassa vuonna 2008.

– Se miellytti minua. Tunsin pienen lämmöntunteen, Moore on todennut.

Timen mukaan maskista tuli elokuvan ja mielenosoituksen jälkimainingeissa Amazon.comin parhaiten myyty naamari.


AVA/Maria Aarnio

Kuvat: Elokuvasa, Getty Images

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja