Tiesitkö? Tämä zumba sopii iäkkäille

Zumba Gold on muun muassa iäkkäille ihmisille kehitetty tanssi, jossa ei hypitä tai hengästytä pyörryksiin asti.

– Zumba on hyvää liikuntaa, koska se on niin hiton hauskaa! Tunneilla käy paljon ihmisiä, jotka eivät ole ottaneet koskaan minkäänlaista tanssiaskelta. Täällä ei ole niin nuukaa, vaikka menisi vasemmalla jalalla, kun pitäisi mennä oikealla, yrittäjä ja ryhmäliikuntaohjaaja Nina Wilenius sanoo.

Lajia on voinut harrastaa parin vuoden ajan myös Zumba Gold -tunneilla.

– Zumba Goldin sanaa levittävät kaksi entistä urheiluammattilaista, jotka halusivat itsekin jo iäkkäinä naisina tehdä nimenomaan vanhemmille ihmisille hyvin soveltuvan kunto-ohjelman. Iäkkäät ihmiset eivät välttämättä pärjää tai saa tarpeeksi irti normaalista zumbasta sen nopeatempoisuuden vuoksi, mutta nauttivat silti latinorytmeistä.

Ei hypitä

Wilenius kertoo, että tunneilla kävijät ovat keski-iältään 50–70-vuotiaita. Mukana on myös raskaana olevia ja ylipainoisia.

– Koska Zumba Goldissa ei hypitä, se on hidastempoisempaa ja nivelystävällistä. Perusaskeleita käydään läpi tarkemmin kuin tavallisilla zumba-tunneilla.

Pohjakuntoa Zumba Goldiin menevä ei tarvitse.

– Syke pyritään pitämään peruskuntotasolla lyhyillä intervalleilla höystettynä.

Helppoja tansseja

Myös tanssit on valittu peruskuntoa ajatellen.

– Tavalliseen zumbaan kuuluvaa nopeaa ja sykettä nostattavaa reggaetonia ei juuri käytetä. Samban määrääkin on rajoitettu, koska se on aika vaikeaa. Perusaskeleita voidaan toki harjoitella, Wilenius sanoo.

Muuten Zumba Goldissa tanssitaan tavallisen zumban tapaan salsaa, merengueta, cha-chaa ja cumbiaa. Niitä maustetaan esimerkiksi country-, Bollywood- ja rock-musiikilla.

Lisäksi tanssitaan tangoa, jota tavallisessa zumbassa ei ole.

– Zumba Goldin harrastajankin pitää kuunnella omaa kehoaan ja ottaa huomioon mahdolliset polvi- tai lantio-ongelmansa. Mutta kun liike alkaa pulputa sisältä, se on varmasti oikea, sillä kaikki osaavat tanssia!

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Nina Wilenius

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja