Marianne nuorentui kasvojumpalla ja mikroneulauksella – Vaati työtä, kipua ja verta

Marianne on harjoittanut muutaman vuoden ajan kasvojumppaa ja mikroneulausta. Hän kertoo ilmeensä kohonneen ja ryppyjensä vähentyneen. Tulokset ovat vaatineet tuntikausien työtä, kipua ja verta, mutta tulleet ilman kauneuskirurgiaa tai täyteaineita.

Kun Marianne katsoi peiliin vuonna 2008, hän näki siellä vieraan ihmisen.

– Leukalinjani oli alkanut pussittaa. Se ei ollut tietenkään kiva juttu, tuolloin nelikymppisiään viettämään valmistautunut Marianne kertoo.

Koska Marianne on tutkija, hän alkoi tavoilleen uskollisena selvittää, miten asian voisi korjata.

– Kaikenmaailman kasvoleikkaukset eivät sykähdyttäneet. Kun löysin netistä tietoa kasvojumpasta, päädyin tilaamaan itselleni sitä käsittelevää aineistoa ja tekemään liikkeitä. Aloin myös "dokumentoida" prosessia blogiin.

Vastusta omilla käsillä

Kasvojumpassa treenataan kasvojen lihaksia omia käsiä vastuksina käyttäen.

– Ideana ei siis ole pelkästään ilmeillä ja irvistellä. Eräässä liikkeessä esimerkiksi asetetaan kulmakarvarajaan sormenpäät ja nostetaan niillä kulmakarvoja ylöspäin samalla yläluomia sulkien.

Marianne pyrkii tekemään liikkeitä kolmesta viiteen kertaan viikossa 20–25 minuuttia kerrallaan.

– Kolmen tunnin harjoittelu ei välttämättä hyödytä yhtään sen enempää kuin puolen tunninkaan. Sitä paitsi usein toistettuna nykyinenkin aika on pitkä: katson usein samalla televisiota.

– Ja kuten missä tahansa jumpassa, myös kasvojumpassa täytyy pitää välipäiviä. Viikossa treenataan korkeintaan viisi kertaa, Marianne sanoo.

"Olen kääntänyt kelloa taaksepäin"

Selviä tuloksia Marianne alkoi nähdä vuoden päästä jumpan aloittamisesta. Eräästä niistä hän on edelleen ällistynyt.

– Minulla on atooppinen iho. Erityisesti vasen silmäni on aina reagoinut ärsykkeisiin turpoamalla ja ihottumalla. Siinä, missä oikean silmäluomeni iho on ollut normaali ja joustava, vasen on tuntunut kiiltävältä ja paperisen ohuelta.

– Jonkin aikaa kasvojumpattuani huomasin, että silmäluomistani oli tullut samanlaiset. Muutos ei näy ulkoisesti, mutta tunnen sen itse. En vieläkään ymmärrä, miten tämä on mahdollista, Marianne sanoo.

Muitakin kasvojumpalla saatuja tuloksia voi olla vaikea vangita kameralle, sillä usein ne ilmenevät nimenomaan ihon kunnossa ja paksuudessa.

– Esimerkiksi otsani vaakarypyt tuntuvat lähes olemattomilta kuljettaessani sormea alhaalta ylöspäin. Kaula on kiinteytynyt ja vähemmän ryppyinen ja poskilihakset paremmassa kunnossa: jos työnnän peukaloa sisään puristaen poskilihasta, tunnen sen paksuuntuneen.

Selvemminkin näkyviä tuloksia on tullut.

– Silmäni ovat avonaisemmat: yläluomeni ovat selvästi nousseet ulkonurkista. Olen ikään kuin kääntänyt kelloa taaksepäin, Marianne sanoo.

Mikroneulaus kuvioihin

Koska kasvojumppa vaikuttaa pikemmin lihaksiin kuin ihon pintaan ja ryppyihin, Marianne kiinnostui tammikuussa 2011 mikroneulauksesta.

– Sitä oli jo tarjolla suomalaisissa hoitoloissa, mutta suuri osa tiedosta oli mainospuhetta. Kun tutustuin aiheeseen paremmin erilaisilla foorumeilla, totesin, että se voisi toimia kasvojumpan kaltaisena "luonnollisena" kasvojenkohotuksena ilman veistä tai vieraita aineita. Menetelmän kehittäjäkin oli ihotautilääkäri.

Lopulta Marianne uskalsi tilata itselleen mikroneulaustelan. Se muistuttaa maalarin telaa, mutta on paljon pienikokoisempi.

– Periaatteessa mikroneulaukseen ei muuta tarvitakaan. Toki halutessaan hoidon tehoavan hieman paremmin kannattaa ihoa lisäksi voidella C- ja A-vitamiinipitoisilla kosmeettisilla aineilla. Ne lisäävät mikroneulauksen tehoa.

Marianne kertoo, että yksi tela kestää ihosta riippuen noin kymmenen kertaa.

– Kun se ei enää tunnu uppoavan ihoon yhtä hyvin eli neulat alkavat tylsyä, on syytä hankkia uusi. Itse olen maksanut jokaisesta telasta noin 30–40 euroa.

– Maailmalla on liikkeellä myös todella huonolaatuisia teloja, joilla voi aidosti vahingoittaa itseään. Pitää siis tietää, mitä ostaa ja mistä, Marianne muistuttaa.

Neuloja voiteita ja kollageenin tuotantoa varten

Mikroneulaustelaan on upotettu pienenpieniä neuloja.

– Telan idea on, ettei ihoon tarvitse pistellä reikiä yksittäin vaan vaikutus tapahtuu kerralla tiheällä alueella. Yksittäisiä parsinneulaa muistuttavia neulojakin voi kyllä käyttää. Ne sopivat hyvin esimerkiksi aknearpien hoitoon.

Neuloja on eripituisia, ja niiden käyttötarkoitukset vaihtelevat.

– Lyhyemmillä eli 0,2–0,3 millimetriä pitkillä neuloilla tehostetaan voiteiden imeytymistä ihoon: iholle tehdään jonkin aikaa auki pysyviä pienenpieniä mikrokanavia, joiden ansiosta hoitavat rasvat imeytyvät syvemmälle kuin normaalisti, Marianne kertoo.

– Kollageenin tuotannon käynnistämiseen puolestaan käytetään 0,5–3 millimetriä pitkiä neuloja. Itse en tosin 1,5 millimetriä pidempään neulaan koskisi.

Perustuu vaurion korjaamiseen

Marianne kertoo, että pidemmät neulat käynnistävät kollageenin tuotannon tekemällä ihoon pieniä reikiä eli mikrohaavoja.

– Kun haava ulottuu riittävän syvälle, iho tunnistaa, että siinä on vaurio, joka pitää korjata. Kyseessä on siis puhtaasti kehon oma vaurionkorjausmekanismi, Marianne selittää.

Koska neulat vaurioittavat ihoa, mikroneulausta ei voi tehdä pitkillä neuloilla kovin usein.

– Ihon omalle korjausmekanismille pitää antaa aikaa toimia. Itse mikroneulaan 5–6 viikon välein. Hoitoloissa hoitoja tehdään tiuhempaankin – se ei välttämättä ole väärin, mutta itse toimin näin.

Kipua ja palaneen tunnetta

Miltä mikroneulaus tuntuu?

– Minuun ihan rehellisesti sattuu. Siksi lykkäänkin sitä aina eteenpäin, Marianne sanoo.

Kipu tuntuu nimenomaan silloin, kun neula menee ihoon.

– Jälkeenpäin iho voi tuntua puolesta tunnista tuntiin hieman samalta kuin jos olisi palanut kohtuullisen pahasti auringossa: sitä kiristää ja kuumottaa.

– Toisaalta erästä ystävätärtäni ei satu käytännössä ollenkaan muualle kuin ylähuulen alueelle ja otsaan, jotka ovat arkoja paikkoja.

Kasvot vuotavat verta

Marianne sanoo, että silmäluomia lukuun ottamatta mikroneulaustelalla voi käydä läpi koko kasvot.

– Silmäluomiin saa koskea ainoastaan siltä osin kuin niitä pystyy itse vetämään luun päälle, ei missään tapauksessa lähempää. Huuliinkin voi koskea vain niiden rajojen osalta, tosin se saattaa sattua reippaasti.

Ensimmäiset kerrat Marianne mikroneulasi ilman puudutusta. Nykyään hän turvautuu netistä tilaamaansa puudutusaineeseen.

– Jotta mikroneulaus toimisi, ihosta ei tarvitse vuotaa verta. Aika monille kuitenkin tulee pieniä veripisaroita sinne tänne. Pitkillä neuloilla se on todennäköisempää.

– Jos neulaan itse ilman puudutusta, teen sen kivun takia kevyemmin. Silloin verta ei tule yhtä paljon kuin puudutuksen kanssa, jolloin neulaan syvemmältä.

Marianne sanoo, että haavat eivät jää vuotamaan.

– Kun kasvot pesee, verta ei tule enää yhtään mistään.

Rypyt hävinneet

Marianne kertoo saaneensa myös mikroneulauksella sekä näkyviä että näkymättömiä tuloksia.

– Nenän varressa silmien välissä sijainneet aika pahat vaakaryppyni ovat vähentyneet todella paljon. Olen mikroneulannut nimenomaan siitä kohdasta hieman tehokkaammin.

– Myös kulmakarvojen välissä sijainneet pystyryppyni ovat vähentyneet huomattavasti. Niitäkin olen käsitellyt ankarasti.

Kämmenselissä on niin ikään muutosta.

– Ihosta on tullut joustavampi. Se tuntuu, mutta ei näy.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja