Tiedekentältä tyrmäävä vastaus ministeri Kurvisen korkeakoulupuheille – "Viesti on hämmentävä"

Yliopistojen hallitusten puheenjohtajat ovat lähettäneet yhdessä EK:n ja Akavan kanssa julkisuuteen kannanoton, jossa kummeksutaan tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) avausta hajautetumman korkeakouluopetuksen puolesta.

Kannanoton mukaan koulutuksen pirstaloiminen pienempiin yksiköihin vaarantaisi koulutuksen laadun.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen kertoi hiljattain Helsingin Sanomissa, että korkeakoulupolitiikan linja muuttuu.

Kurvisen mukaan keskittämisen aika on ohi ja koulutusta hajautetaan pienempiin kouluyksiköihin eri puolelle maata.

Kannanoton mukaan hajautusta tehtäisiin kysymättä korkeakouluilta mitään ja viestiä pidetään muutenkin huolestuttavana.

– Korkeakoulupolitiikan pitkä, elinkeinoelämän ja korkeakoulujen itsensä tukema vahva periaate yli hallituskausien on ollut luoda vahvuusalueillaan kansainväliseen kärkeen yltävä korkeakoulujen verkosto. Tämä tarkoittaa autonomisia korkeakouluja ja omaan ydinosaamiseensa keskittyviä yksiköitä, jotka tekevät tiivistä yhteistyötä muiden korkeakoulujen kanssa Suomessa ja kansainvälisesti, kannanotossa muistutetaan.

Nykyinen verkosto toimii allekirjoittajien mielestä hyvin ja korkeakouluilla on omat, selkeät profiilit.

– Ministeri Kurvisen viesti on hämmentävä myös siksi, että pääministeri Sanna Marin (sd.) on asettanut parlamentaarinen TKI-ryhmän turvaamaan nimenomaan hallituskausia pidemmän tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatiotoiminnan rahoituksen. Ryhmän 8. marraskuuta järjestetyssä kuulemistilaisuudessa yksi vahva viesti oli tarve saada myös koulutukselle työrauha, kannanotossa jatketaan.

Allekirjoittajat korostavat, että tutkimus- kehittämis- ja innovaatiotoiminta on perusta Suomen kilpailukyvylle ja hyvinvoinnille tulevaisuudessa.

Korkeakoulutuksen laadusta ei pitäisi siis kannanoton mukaan tinkiä hajauttamisen kustannuksella.

– Suomen vahvuus on erityisesti digitaalisten ja hiilineutraalin talouden teollisissa ratkaisuissa sekä muutosta tukevissa sosiaalisissa ja kulttuurisissa innovaatioissa.

– Korkeakoulujen rooli huippuosaajien ja tutkijoiden kouluttajana sekä ulkomailta rekrytoitavien opiskelijoiden ja tutkijoiden kotouttajana on keskeinen. Kilpailijamaissamme tämä yhteys ymmärretään ja päätökset sekä panokset ovat sen mukaisia.  Me emme voi kääntää kulkuamme pois tältä tulevaisuuspolulta, kannanotto toteaa.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet suomalaisten yliopistojen hallitusten puheenjohtajat: Jannica Fagerholm (Hanken Svenska handelshögskolan), Tarja Halonen (Helsingin yliopisto), Sakari Kallo (Oulun yliopisto), Mikko Kosonen (Aalto-yliopisto), Heikki Lehtonen (Taideyliopisto),  Hannele Niemi (Lapin yliopisto), Lea Ryynänen-Karjalainen (Itä-Suomen yliopisto), Tuomo Rönkkö (LUT), Ritva Viljanen (Turun yliopisto) ja Thomas Wilhelmsson  (Åbo Akademi).

Allekirjoittajina ovat myös työntekijäjärjestö Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sekä Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies. 

Lue myös:

    Uusimmat