Tiedätkö Namibian lipun tarinan?

Namibian lippu on yksi uusimpia Afrikan mantereella, ja siihen liittyy paljon symboliikkaa. Näin Kimmo Kiljunen kertoo lipun syntyhistoriasta teoksessaan Valtiot ja liput (2002).

"Namibian lippu on viimeisiä tulokkaita itsenäisten Afrikan maiden lippurivistöön. Kun Namibia itsenäistyi, oletettiin, että johtavan vapautusliikkeen SWAPO:n lippu tulisi itsenäisen maan tunnukseksi.

Namibian lipun perusvärit ovat SWAPO:lta, mutta lipun kiehtova sommittelu ja koristekuviot ovat uutta ja niissä on aineksia muiden puolueiden tunnuksista. Näin Namibian lipulla haettiin kompromissihenkeä uuden yhteiskunnan rakentamiseksi. Lipun suunnittelukilpailu oli jo sinällään yhdistämässä sodan vaikeasti jakamaa maata.

SWAPO:n tunnuksena oli vapaustaistelun aikana sinipunavihreä poikkiraitainen lippu. Ne kuitenkin halkoivat lipun diagonaalisesti.

Mukaan lisättiin kansallisen sovun ja yhteisymmärryksen merkiksi valkoiset raidat, jotka tulivat Yhdysvaltain värejä kantavan DTA:n lipusta, ja Aurinko, joka taas johdettiin pienen oppositiopuoleen NNF:n lipusta. Auringon kahdentoista kolmiomaisen säteen sanotaan edustavan maan kahtatoista etnistä ryhmää.

Lipun sininen kuvaa taivasta ja Atlantin valtamerta ja luonnehtii veden ja sateen ratkaisevaa merkitystä. Punainen edustaa kansaa ja sen pyrkimystä kohti oikeudenmukaista ja tasa-arvoista yhteiskuntaa.

Vihreä on kasvikunnan ja luonnonantimien väri. Aurinko on elämän energianlähde, ja sen anotaan loistavan kirkkaasti sorrosta vapautuneelle kansakunnalle."

Lähde Kimmo Kiljunen: Valtiot ja liput

Studio55.fi

Kuva Colourbox.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja