Tiedätkö, kuinka moni sähköautoilija vaihtaisi takaisin polttomoottoriautoon?

Olivat skeptikot mitä mieltä tahansa, niin sähköauton hankkineista vain harvempi kuin yksi sadasta vaihtaisi brittikyselyn perusteella takaisin polttomoottoriautoon.

Brittiläinen latauspisteiden kartoituspalvelu Zap-Map kysyi käyttäjiltään, kuinka moni heistä vaihtaisi sähköautosta tai ladattavasta hybridistä takaisin polttomoottoriautoon. 

Noin 2 000 henkilöä vastasi marraskuussa tehtyyn kyselyyn, ja vastanneista alle yksi prosentti palaisi takaisin bensiinin ja dieselin polttamiseen. 91 prosenttia ei edes harkitsisi polttomoottoriautoon palaamista. Loput olivat vähän kahden vaiheilla. 

Täyssähköauton omistajista 92 prosenttia oli tyytyväisiä autoonsa, kun taas ladattavien hybridien omistajilla vastaava luku oli 84 prosenttia. Pidetyimmät täyssähköautot olivat Volkswagen ID.3 (100 % tyytyväisyys), Tesla Model 3 (96 %), Kia e-Niro (96 %) ja Hyundai Kona electric (94 %). Ladattavista hybrideistä eniten tykättiin BMW:n 3-sarjan pistokemallista (100 %).

Kyselyyn vastanneista 73 prosentilla oli allaan heidän ensimmäinen sähköautonsa. Heistä yli puolet oli ostanut autonsa vuoden sisällä.

Ison-Britannian autoliiton, Royal Automobile Clubin, tiedottaja Rod Dennis kertoo, että haasteena onkin useimmiten vakuuttaa bensiini- ja dieselautoilla ajavat vaihtamaan sähköautoon.

– Data osoittaa, että sähköauton ostajista harva katsoo taakseen, mikä on tietysti hyvä uutinen valmistajille, jotka ovat investoineet isosti sähköautoihin ja puhtaampaan teknologiaan, Dennis toteaa.

– Polttomoottoriautoilijoiden, joiden huolena on sähköautojen toimintamatka, tulisi kuitenkin muistaa, että latauspisteiden määrä kasvaa kovaa vauhtia ja infrastruktuuri kehittyy koko ajan.

Dennis huomauttaa lisäksi, ettei kaikilla polttomoottoriautoilijoilla ole suinkaan tarvetta ajaa useita satoja kilometrejä päivässä. Sen lisäksi, että sähköautolla ajaminen on puhdasta, on se monelle myös polttomoottoriautoa taloudellisempi vaihtoehto.

Kauppa käy

Vuosi 2020 on ollut Euroopankin autokaupalle todella raskas, mutta sähköautot ovat menneet kaupaksi paremmin kuin koskaan. Suomessakin myydyimpien uusien autojen kympin kärkeen murtautui syyskuussa peräti kaksi täyssähkömallia, kun sekä Volkswagen ID.3 että Tesla Model 3 pääsivät kärkisijoille koko kuukauden ensirekisteröintilukemissa.

Tänä vuonna myös Suomen poliisi on ilmoittanut hankkineensa täyssähköautoja ja ilmoitti rakentavansa oman latausverkoston.

Saksassa vuoden autoksi valittiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa japanilainen tuote, kun tittelin vei pieni sähköauto Honda e.

Lähde: Zap-Map

Lue myös:

    Uusimmat