Sähköä sinivuokoille: Suomen poliisi hankki 20 sähköautoa – rakentaa myös oman latausverkoston

Poliisin uudet Mersu-maijat jo tien päällä 0:23
Katso videolta ylikomisario Sami Hätösen ottamat valokuvat Helsingin poliisilaitoksen uudesta Mercedes-Benzistä. Tämä Mersu kulkee ihan perinteiseen tapaan dieselillä.

Poliisi on hankkinut käyttöönsä  20 sähköautoa, joiden on määrä tulla muun muassa sen rikostutkijoiden käyttöön. Kaikki autot ovat korealaisen Hyundain Ioniq Electric -malleja.

Poliisin noin 1 500 ajoneuvon kalustoon kuuluu noin 60 hybridiä ja sähköautoa. Tuorein lisäys on 20 kappaleen erä Hyundai Ioniqin täyssähköversioita. Autot tullaan sijoittamaan suurimpien kaupunkien poliisilaitoksille, joihin on nyt ryhdytty pystyttämään myös latauspisteitä.

Poliisihallituksen teknologiajohtaja Jyrki Wasastjerna kertoo Hyundain tiedotteessa, että isoin siivu poliisin hiilijalanjäljestä koostuu ajoneuvopäästöistä. Hän sanoo poliisin kokeilleen sähköautoja jo aiemmin, ja saadun palautteen olleen kannustavaa.

– Poliisin hiilijalanjälkeä pienennetään kaikilla rintamilla suunnitelmallisesti ja hallitusti. Koko ajan pidetään mielessä poliisin päätehtävät, joissa onnistuminen ei saa heikentyä nyt tehtävien valintojen vuoksi, Wasastjerna totesi Poliisihallituksen tiedotteessa aiemmin syyskuussa.

Tavanomaiseen partiointikäyttöön tai hälytysajoon uudet sähköautot eivät ole tulossa, vaan Wasastjernan mukaan ne toimivat rikostutkijoiden sekä hallinnollisissa tehtävissä työskentelevien ajoneuvoina.

Poliisin näkökulmasta suurin haaste sähköautoissa liittyy Wasastjernan mukaan toimintamatkaan ja lataukseen. Tekniikka on kuitenkin kehittynyt nopeasti, eikä Wasastjerna olekaan huolissaan.

– Autot tulevat kovaan ammattikäyttöön, mutta esimerkiksi tunnuksettomissa siviiliautoissa ero sähköautojen ja perinteisten polttomoottoriautojen välillä ei ole käytettävyydessä enää suuri, Wasastjerna sanoo.

Tältä näyttää uusi Hyundai Ioniq Electric 1:17
Katso videolta, miltä näyttää Hyundai Ioniq Electric, jollaisia poliisi on hankkinut käyttöönsä.

Miten poliisi ostaa autonsa? 

Wasastjerna toteaa poliisin autohankintojen olevan tiukasti Hanselin puitesopimuksen alaisia. Ne on hankittu tarkasti valintakriteerien mukaisesti.

Hanselin järjestelmässä asiakas tekee laskelmat annettujen kriteerien perusteella, joita myyjät eivät pääse näkemään. Ennen ajoneuvotilausta ostajan kanssa käydään puhelin- ja sähköpostikeskusteluja. 

Uudet Hyundait on hankittu poliisille huoltoleasingsopimuksella. Erityisen mielenkiinnon kohteena on käyttökulujen vertautuminen perinteisiin polttoaineisiin.

Usean maan poliisilla sähköautoja

Vaikka sähköautot ovatkin Suomen poliisin käytössä vielä tuore tuttavuus, on niitä käytetty muualla maailmassa jo pitkään. Kokemukset ovat tosin olleet vaihtelevia.

Esimerkiksi Isossa-Britanniassa poliisi on osin pettynyt sähköautoihinsa niiden riittämättömäksi koetun toimintamatkan sekä hitaasti tapahtuvan latauksen vuoksi.

Los Angelesin poliisi puolestaan testasi partiokäytössä Tesla Model S:ää, mutta hylkäsi sen lopulta liian kalliina ja hankki BMW:n i3-sähkömalleja.

Sveitsissä sijaitsevan Sankt Gallenin kantonin poliisi hankki viime vuonna 13 Hyundai Kona -sähköautoa.

Lähteet: Hyundai, Poliisihallitus

Lue myös:

    Uusimmat