Teslan tehtaalla pidettiin viime vuonna 22 454 saikkupäivää – "Tärkein luku on kuolonuhrien määrä"

Tesla esitteli Model Y:n 35:55
Tesla esitteli Model Y:n.

Tesla haluaa sen tehtaiden olevan maailman turvallisimpia, mutta tuoreet dokumentit paljastavat, että töitä on vielä tehtävänä. Teslan tehdastyöntekijät pitivät viime vuonna yli 22 000 sairauslomapäivää.

Sähköautovalmistaja Teslan tehtaalla Kalifornian Fremontissa pitkää päivää painavat duunarit ottivat vuonna 2018 kolme kertaa enemmän sairauslomapäiviä kuin edellisvuonna. Kun otetaan huomioon työntekijöiden määrän kasvu, sairauslomapäiviä kertyi tuplaten. Asia käy ilmi talousjulkaisu Bloombergin käsiinsä saamista dokumenteista.

Fremontin-tehtaalla pidettiin viime vuonna yhteensä 22 454 sairauslomapäivää, ja keskimäärin töistä oltiin pois 66 päivää. Vuonna 2017 keskivertopoissaolo oli 35 päivää.

Yhdysvaltain työterveys- ja työturvallisuusviraston entisen johtajan Deborah Berkowitzin mukaan asiasta tulisi olla huolissaan. Hän pitää sairauslomapäivien radikaalia nousua varoitusmerkkinä, ja arvelee sen johtuvan aiempaa vakavammista työtapaturmista.

Kuolonuhreja nolla

Teslalla ei asiasta kuitenkaan hermoilla. Yhtiön työturvallisuusasioista vastaavan varajohtajan Laurie Shelbyn mukaan luvut ovat suurin piirtein linjassa työvoiman sekä -tuntien määrän kasvun kanssa.

Ja sitä paitsi tärkeintä on Teslan mukaan se, ettei kukaan kuollut työtapaturmissa.

– Tärkein luku on kuolonuhrien määrä ja meillä se oli nolla, Shelby sanoi Bloombergille.

Keskimäärin USA:n autoteollisuudessa kuolee vuosittain neljä ihmistä.

Shelby muistuttaa myös, ettei sairauslomapäivien määrän ja työtapaturmien vakavuudella ole yhteyttä toisiinsa. Kaksi kolmasosaa sairauslomapäivistä johtui nimittäin niin sanotuista ammattivaivoista eli pitkään jatkuneesta rasituksesta työntekijöiden niskalle, hartioille, selälle, ranteille ja käsille – ei työtapaturmista.

Panostaa nopeaan töihinpaluuseen

Tesla yrittää joka tapauksessa pienentää työntekijöidensä sairauslomapäivien määrää tänä vuonna. Yhtiön aikomuksena on saada työntekijät takaisin sorvin ääriin aiempaa nopeammin hienosäätämällä heidän työtehtäviään väliaikaisesti vähemmän rasittaviksi. Tämä kuitenkin vain siinä tapauksessa, että työntekijä on siihen itse halukas.

Teslan mukaan se panostaa suuresti työntekijöidensä turvallisuuteen. Nopeasti kasvava sähköautovalmistaja palkkasikin viime vuonna 35 henkilöä, joiden työtehtävät liittyvät työhyvinvointiin ja -turvallisuuteen.

– Teslan yksiselitteisenä tavoitteena on maailman turvallisimmat tehtaat, joihin ihmiset suuntaavat joka aamu mielellään, toimitusjohtaja Elon Musk kertoi lokakuussa.

Lähde: Bloomberg

Lue myös:

    Uusimmat