Kun invapaikalle kurvaa 26-vuotias Tesla-mies, ei ikäviltä kommenteilta voi välttyä – "Bemarilla sain enemmänkin palautetta"

Tesla Model 3 ensimmäistä kertaa Suomessa – MTV Uutiset tutustui 3:26
Tesla Model 3 ensimmäistä kertaa Suomessa – MTV Uutiset tutustui.

Eihän hienolla autolla ajava nuorimies voi olla invalidi. Näin tuntuu moni ajattelevan, mikäli norjalaiselta Adrianilta kysytään.

Tesla Model S:ää kuvaillaan usein ökyautoksi. Arvokas ajoneuvo herättää ihmisissä monenlaisia tuntemuksia, eivätkä ne ole aina mukavia.

Ihmisillä on tapana muodostaa käsityksiä myös auton kuljettajasta pelkästään sillä perusteella, kuinka kalliista autosta on kyse. Nämä käsitykset kertovat kuitenkin yleensä enemmän kantajastaan kuin niiden kohteena olevasta henkilöstä.

Norjalainen Adrian Jektvik on mies, joka saa kärkkäillä kielenkannoilla varustautuneet ihmiset hämilleen. Tämä kalliilla sähköautolla ajava mies on ensinnäkin vasta 26-vuotias, mutta sen lisäksi hän käyttää pyörätuolia.

Jektvikin mukaan ei ole lainkaan harvinaista, että hän saa invaruutuun pysäköidessään sekä vihaisia katseita, että myös suullista palautetta toiminnastaan, vaikka tuulilasissa on asianmukaiset tunnukset. Koska eihän hienolla autolla ajava voi olla invalidi.

– Ajoin aiemmin BMW 850:llä, ja sillä sain enemmänkin palautetta, kun pysäköin invapaikalle. Sitä tapahtuu Teslankin kanssa, mutta ei ihan niin paljon, Jektvik kertoo MTV Uutisille.

Pyörätuolin kaivaminen takakontista yleensä kuitenkin hiljentää arvostelijat.

Viranomaisia piti hieman taivutella

Norjassa on voinut tilata personoidun rekisteritunnuksen vasta vuodesta 2017 alkaen. Jektvik kertoo, että hän oli hankkimassa omaansa jo tuolloin, mutta ei lopulta raaskinutkaan pistää siihen sen maksamaa noin tuhatta euroa.

Viime vuonna hän laittoi uuden hakemuksen sisään, mutta sai ensin hylkäävän päätöksen. Hän halusi rekisteritunnukseksi englanninkielisen sanan cripple, joka tarkoittaa rampaa.

Viranomaisten mukaan rekisteritunnus oli potentiaalisesti loukkaava, mutta Jektvik onnistui perustelemaan asiansa niin hyvin, että lupa tuli lopulta. Jektvik kertoo erikoisen rekisterikilven kääntävän päitä.

– Saan paljon katseita. Ihmiset katsovat kahteen tai kolmeenkin kertaan, kun pysähdyn liikennevaloihin. Minulle on jopa sanottu, että se on ainoa oikeasti tuhannen euron arvoinen tunnus, jonka he ovat nähneet.

Mies sanoo, että vaikka rekisteritunnus periaatteessa vain korostaa hänen vammaansa, kertoo se ihan yhtä paljon hänen huumorintajustaan ja itseironiasta.

Kovaa ajoa

Jektvikin mukaan hänen autonsa antaa hänelle paljon vapautta.

– Voin mennä sille mihin tahansa minne tahansa. Olen omistanut Model S:n nyt 1,5 vuotta ja ajanut sillä lähes 70 000 kilometriä.

Autolla on käyty Etelä-Ranskassa ja itse asiassa myös Pohjois-Suomessa useita kertoja.

Moottori-lehden Lauri Ahtiainen kuvasi Jektvikin Tesloineen pari viikkoa sitten Lapissa. Jektvik alla olevassa kuvagalleriassa yläoikealla.

Norjassa sähköautoilijoiden elämää on helpotettu monin eri tavoin. Erityisesti Jektvik nauttii siitä, ettei hänen tarvitse maksaa tietulleja.

Lue myös:

    Uusimmat