Terin otti ensimmäisen huikan 11-vuotiaana – päihteet veivät lopulta vuosikausiksi: "Mikään ei voinut estää minua juomasta lisää"

Nämä merkit kertovat kesätissuttelun menneen överiksi 1:38
KATSO MYÖS: Mistä tietää kesätissuttelun menneen överiksi? Nämä merkit kertovat, että alkoholin käyttöä kannattaisi vähentää

Terin menetti elämästään vuosikausia päihteille. Nyt mies on ollut 12 vuotta raittiina. 

Terin DeVoto Noonan joi ensimmäisen alkoholijuomansa noin 11-vuotiaana.

– Kysyin äidiltäni, voisinko maistaa hänen viiniään. Suurinta osaa lapsista alkoholin maku ällöttää, kun he maistavat sitä ensimmäisellä kerralla... Itse rakastin sitä, Coloradossa asuva Terin muistelee Love What Matters -sivustolla.

Päihteet veivät hänet pian mukanaan. 14-vuotiaana Terin joi jo säännöllisesti, poltti kannabista ja imppasi. Elämä kulki aina vain hurjempia reittejä.

– Olin käsiraudoissa ensimmäistä kertaa 14-vuotiaana, kun varastin äitini pyörän.

Terin lintsasi koulusta ja karkaili kotoa. Hän varasteli rahaa vanhemmiltaan ja jäi lopulta kiinni reseptilääkkeiden hallussapidosta ja kokaiinista.

"Kun join, join taatusti niin kauan, että filmini katkesi"

Perhe yritti auttaa toimittamalla Terinin hoitolaitokseen, josta hän kuitenkin karkaili. Terin lopetti koulun ja muutti omilleen 16-vuotiaana. Alkoholia ja aina vain kovempia huumeita kului jatkuvasti.

Apua päihdeongelmaan

OmaPäihdelinkki tarjoaa tietoa ja tukea

Päihdelinkin neuvontapalveluista saat nettineuvontaa nimettömästi ja luottamuksella

Askeleen kohtaamischatissa voit keskustella esimerkiksi yksinäisyydestä, päihteistä tai muusta mieltä painavasta

Aikuisten päihdetestin voit tehdä Mielenterveystalossa

Verkkoterapia auttaa vähentämään alkoholinkäyttöä tai lopettamaan kokonaan

– Kun join, join taatusti niin kauan, että filmini katkesi. Ei siitä ollut mitään epäilystä, eikä mikään määrä alkoholia ollut liikaa, Terin kuvailee.

Joka aamu hän heräsi vapisten; vain juominen vei tärinän pois. Terin yritti toisinaan vieroittua päihteistä, mutta ratkesi aina uudelleen.

– Reagoin alkoholiin niin, että kun ensimmäinen juoma koskettaa huuliani, aivoissani tapahtuu jotakin: ikään kuin kytkintä käännettäisiin, en osaa selittää. Halusin aina vain lisää ja lisää ja lisää, eikä mikään elämässäni koskaan voinut estää minua juomasta lisää, Terin muistelee.

– Ajattelin vain yhtä asiaa: miten pysyn humalassa ja mistä saan huumeita seuraavaksi. Kaikki elämässäni voi murentua, ihmissuhteeni voivat tuhoutua ja minä en lopeta ennen kuin joku fyysisesti estää minua. Yleensä se tarkoitti muutamaa poliisia, käsirautoja ja vankilaa.

Raittiina yli 12 vuoden ajan

Vapautuessaan jälleen kerran putkasta kurjassa kunnossa, ilman toista kenkää ja vailla muistikuvia eilisestä Terin ymmärsi, että hänen täytyy tehdä valinta.

– Joko palaan samaan elämäntapaan eikä ole mitään takuita siitä, että selviän hengissä, tai teen kaikkeni taistellakseni elämäni puolesta.

Terin ketroo nyt addiktiostaan somessa. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Terin on ollut raittiina kesäkuusta 2010 – siis yli 12 vuoden ajan.

– Elämäni ei ole täydellistä, mutta se on todellinen siunaus. Olen saavuttanut asioita, joita ennen pidin mahdottomina, Terin kuvaa.

Hän työskentelee raittiissa asumisyksikössä ja auttaa muita päihdeongelmaisia.

– Omistan oman asuntoni, olen tuottava yhteiskunnan jäsen. Vaikka elämässäni on muitakin onnistumisia, suurin saavutukseni raittiudessani on ja tulee aina olemaan tyttäreni.

Kiittää tytärtään: "Hän pelasti henkeni"

Oltuaan kahdeksan vuotta raittiina Terin koki jotakin, mitä ei ollut kokenut vuosiin: hän tunsi yllättäen vahvaa halua juoda.

– Olin kauhuissani. Sydämessäni en koskaan enää halunnut juoda, mutta mieleni tarjosi kaikkia mahdollisia syitä aloittaa, Terin kuvaa.

Mielensä myllertäessä hän meni paikkaan, jossa tiesi olevansa turvassa: tyttärensä makuuhuoneeseen. Terin seisoi tyttärensä sängyn vierellä ja katseli tätä nukkumassa.

– Kun katsoin häntä, itkin kontrolloimattomasti. En voinut juoda – jos en itseni takia, niin hänen takiaan. Hän tarvitsee isäänsä selvänä.

Terin juhli 12 vuotta raittiina. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Terin on omistautunut tekemään kaikkensa, jotta hänen tyttärensä ei koskaan näkisi isäänsä päihtyneenä. Mies jakaa tietoa somessa ja haluaa auttaa muita päihdeongelman kanssa painivia.

– Tyttäreni ei kenties koskaan saa tietää tätä, mutta tuona yönä [kahdeksan vuotta sitten] hän esti minua alkamasta taas käyttää päihteitä. Hän pelasti henkeni.

Katso myös: Haetko helpotusta darraan lääkkeistä? Lääkäri kertoo, mitä ei tulisi käyttää:

Lue myös:

    Uusimmat