Täydellinen pizzataikina – lisää makunautintoa!

Pizzapohja on makunautinnon perusta. Tiesitkö, että voit tehdä pizzataikinan jo edellisenä päivänä valmiiksi ja antaa sen seistä jääkaapissa yön yli? Kylmäkohotus tekee taikinalle hyvää ja antaa sille luonnetta.

1. Italialaiset käyttävät pizzassa talkkijauhemaisen hienojakoisia jauhoja, joilla on korkea gluteiini- ja proteiinipitoisuus. Hienot pizzajauhot tulee säilyttää kuivassa ja mieluiten ilmatiiviissä purkissa tai pussissa. Lisäksi karkeita durumvehnäjauhoja käytetään antamaan taikinalle työstettävyyttä, jotta se liukuisi helpommin pizzalapion päällä.

2. Pizza maistuu hiukan paremmalta tuorehiivasta tehtynä, väittää Pizza Paradiso -kirjan kirjoittanut Jan Vardöen. Vaivaa taikinaa rauhassa ja huolella. Anna taikinan nousta rauhassa, sillä kohottaminen parantaa makua, sitkoa ja pohjan koostumusta.

3. Hyvää taikinaa Vardöen kuvailee meheväksi ja kevyeksi, maukkaaksi sekä kimmoisaksi. Voi olla järkevää tehdä taikina edellisenä päivänä ja antaa sen seistä jääkaapissa peitettynä yön yli. Kylmäkohottaminen antaa pizzalle ihan erilaisen maun!

4. Jos haluat rapsakan pizzapohjan, kokeile lisätä taikinaan mukaan 1 rkl punaviinietikkaa.

Rukiinen Poropizza, 2 isoa tai 4 pienempää pizzaa:

2 dl vettä

15 g hiivaa

½ tl suolaa

2 rkl rypsiöljyä

Täyte:

1 tlk (400 g) tomaattimurskaa

3 valkosipulinkynttä

1 rkl rosmariinia

1 rkl oreganoa

1 tl mustapippuria

n. 100 g kylmäsavuporoviipaleita

100 g savujuustoa ohuina viipaleina

2 punaista paprikaa viipaleina

100 g punasipulia viipaleina

2-3 dl pizzajuustoraastetta

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja pizzajauhot. Vispaa sitkoa taikinaan. Lisää ruisjauhot ja alusta taikina tasaiseksi ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Kauli taikinasta kaksi isoa uunipellille mahtuvaa pyöreää tai neljä pienempää (n. 20 cm) pizzapohjaa. Kohota pohjat.

Valuta tomaattimurska ja sekoita siihen mausteet. Levitä tomaattimausteseos pizzapohjille. Ripottele päälle täytteet ja viimeiseksi juustoraaste. Paista 250-asteisen uunin alimmalla tasolla kypsäksi n. 15 min.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat